90-letnica je navdih iskala tudi v pokrajini. Foto: MGML
90-letnica je navdih iskala tudi v pokrajini. Foto: MGML

Na ogled bo devet ciklov, 85 črno-belih in štiri barvne fotografije. Zora Plešnar je vseskozi eksperimentirala s svojimi fotografijami. Kot pravi, ji fotografija, ki ji omogoča trajno zadržati bežen vtis, služi, da lahko izpove svoja čustva in razpoloženje. "Posebno mesto v vsem, kar me obdaja, ima zame pokrajina, najpogostejši motiv nekega dela mojih fotografij. Potovanja, ki so izpolnjevala del mojega življenja, so mi nudila bogato gradivo. Zame pokrajina živi in izžareva zdaj nadih romantike, zdaj realizma, pa tudi fantastike. V njej odkrivam vedno nekaj novega, zanimivega," je pojasnila.

Po besedah kustosa razstave Miloša Bašina je fotografinja iskanje motivov osredotočila na čas osvetlitve dogajanj. "Tako so nastale fotografije v pričakovanju stvaritev v pravšnji naravni svetlobi in trenutki samega trenutka fotografiranja, ki so najpomembnejši moment in ustvarjalni credo njenih umetnin," je zapisal. Za njeno delo je značilno kadriranje in različno oblikovanje robov njenih fotografij, postopki razvijanja in spreminjanje fotografij glede na samo kompozicijo.

Zora Plešnar se je rodila leta 1925 v Mariboru. Upokojena predmetna učiteljica je že od leta 1968 članica Foto kluba Maribor. Pohvali se lahko z nazivom KMF - kandidat mojster fotografije Fotografske zveze Slovenije in nazivom AFIAP - umetnica Mednarodne zveze za umetniško fotografijo. Sodelovala je na več kot 565 razstavah v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji ter na 165 mednarodnih razstavah z več kot 300 fotografijami. Prejela je 135 nagrad in pohval. Razstavljala je v 33 državah na vseh celinah.

Ob razstavi je izšel katalog z besedili Plešnarjeve in Bašina z 80 reprodukcijami. Razstava bo na ogled do 23. februarja.