V temi portret je prvo nagrado osvojila fotografinja Vi Wilson iz Avstralije za fotografijo Eye contact. Foto: Cankarjev dom/Vi Wilson
V temi portret je prvo nagrado osvojila fotografinja Vi Wilson iz Avstralije za fotografijo Eye contact. Foto: Cankarjev dom/Vi Wilson
V prosti temi je prvo nagrado osvojila Gordana Hajinović iz Srbije s fotografijo About one youth. Foto: Cankarjev dom

Kot so zapisali, ostajajo v četrti izvedbi te mednarodne razstave črno-belih fotografij s poudarkom na omenjeni temi zvesti mediju, torej fotografijam, izdelanim na papir.

Ob tem se, kot pravijo, zavedajo, da v današnjem svetu - ki prisega na vse, kar je digitalno - pomeni takšno vztrajanje manjšanje števila sodelujočih avtorjev in poslanih del. Se pa tudi zavedajo, da to istočasno ne pomeni nižanja kakovosti poslanih del.

Umetniška dela brez tehničnih "popravkov"
Prednosti fotografij, izdelanih na papir, so namreč različne. Zaradi zahtevnejših postopkov izdelave fotografij in tudi zaradi stroškov se tega lotevajo predvsem resnejši in zrelejši fotografi, ki želijo vplivati na celoten potek ustvarjanja fotografije. Poleg tega pomenijo te fotografije dokončen rezultat umetniškega dela, na katerega ne vplivajo nobeni tehnični pripomočki.

Letos so vodilni temi portreta dodali še prosto temo, kjer so ravno tako sprejemali samo črno-bele fotografije, izdelane na papir. Sodelujoči avtorji so tako dobili možnost predstavitve še drugih področij svojega ustvarjanja. Zanimivo pa je, da so se tudi v tej temi avtorji večinoma omejili na človeka kot glavni motiv, so zapisali v Fotoklubu Ljubljana.

Na obe razpisani temi skupaj je 147 avtorjev iz 31 držav poslalo 956 fotografij. Tričlanska mednarodna žirija, ki so jo sestavljali priznani fotografi Stojan Kerbler iz Slovenije, Kurt Batschinski iz Avstrije in Branislav Brkić iz Srbije, je za razstavo izbrala 179 fotografij 78 avtorjev iz 24 držav.

V temi portret je prvo nagrado osvojila fotografinja Vi Wilson iz Avstralije za fotografijo Eye contact, drugo Željko Đurić iz Srbije in tretjo Tordai Ede iz Romunije. V prosti temi je prvo nagrado osvojila Gordana Hajinović iz Srbije s fotografijo About one youth, drugo slovenska avtorica Štefi Praprotnik in tretjo Leonid Goldin iz Izraela. Najuspešnejši avtor je Željko Đurić iz Srbije, saj je žirija na razstavo uvrstila kar sedem njegovih fotografij. Razstava bo odprta do 22. julija.