Razstava je na ogled do 12. maja. Foto: Grande Exhibitions
Razstava je na ogled do 12. maja. Foto: Grande Exhibitions
Leonardo da Vinci
Razstavo je videlo že na milijone obiskovalcev. Foto: Grande Exhibitions

Dolgo pričakovana potujoča razstava o vrhunskem umetniku in vsestranskem raziskovalcu Leonardu da Vinciju prinaša več kot 200 interaktivnih eksponatov, med katerimi je 75 mehaničnih izumov v naravni velikosti. Projekt je zasnovala skupina Grande Exhibitions v sodelovanju z italijanskim muzejem Il Genio di Leonardo da Vinci ter Pascalom Cotto iz Lumiere Technology iz Francije, predstavlja pa Da Vincija kot izumitelja, slikarja, znanstvenika, anatoma, inženirja, arhitekta, kiparja in misleca.

Kako si je Leonardo zamislil avtomobil in letalo?
Na razstavi bosta med drugim na ogled posebna predstavitev Da Vincijeve Mone Lize ter faksimile Leonardovih kodeksov. Interaktivne naprave v naravni velikosti so po predlogah v Leonardovih kodeksih izdelali italijanski obrtniki. Med drugim gre za zamisli o avtomobilu, helikopterju, jadralnem letalu in potapljaški obleki.

Več o Da Vinciju najdete tukaj.

Uradna spletna stran razstave

Zadnja večerja v visoki ločljivosti
Najnovejša pridobitev razstave pa je rekonstrukcija Zadnje večerje v visoki ločljivosti in naravni velikosti. Zaslon velikih dimenzij dopolnjuje 3D-animacije, ki nazorno pojasnjujejo kip Leonardovega konja, sliko Mone Lize in risbo Vitruvijskega človeka.

Razstava, ki bo na ogled do 12. maja, bo vključevala tudi spremljevalne dogodke, kot so delavnice, strokovna vodstva ter seminarji. Prikazana bosta tudi dokumentarna filma o Da Vincijevem življenju in delu.

Za vstopnico bodo odrasli odšteli 15 evrov, otroci pa 10. Razstava je odprta vse dni v tednu od 9. do 20. ure.

Utrinki z razstave v spodnji fotogaleriji so iz drugih gostiteljskih mest.