Spominsko mesto Koncentracijskega taborišča Ljubelj. Foto: BoBo
Spominsko mesto Koncentracijskega taborišča Ljubelj. Foto: BoBo
Naslovnica knjige Koncentracijsko Taborišče Ljubelj jug
Naslovnica knjige Koncentracijsko Taborišče Ljubelj jug, ki sta jo napisala Jože Romšak in Slavko Hočevar, ki sta tudi avtorja razstave. Foto: Promocijsko gradivo

Jože Romšak iz Podljubelja in Kranjčan Slavko Hočevar, avtorja razstave in knjige, sta zanesenjaka, ki sta ves čas zbiranja gradiva tesno sodelovala s Tržiškim muzejem in kranjsko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Na podlagi pričevanj domačinov sta z detektorjem kovin raziskovala okolico taborišča, tako da je na razstavi mogoče videti nekaj zanimivih kosov, ki sta jih našla. "Zdaj, ko je knjiga napisana in razstava postavljena, se dnevno pojavljajo novi podatki in pričevanja ljudi," pravi Romšak.

Gradivo iz muzejskih depojev in s terena
"Kar pomeni, da ljudi ta vsebina zanima, s pomočjo slikovnega materiala pa tudi lažje spremljajo in spoznavajo ta del naše zgodovine.” Precej fotografij, ki jih ljudje do zdaj niso imeli možnost videti, sta odkrila v muzejskih depojih, nastalo je tudi 150 novih posnetkov, ki sta jih objavila v knjigi.

Na razstavi bo na ogled veliko slikovnega gradiva in predmetov, ki sva jih našla ob taborišču in tudi pri domačinih v Podljubelju in širše. Ponazarjajo dogodke iz življenja v taborišču med letoma 1943 in 1945. Predvajali bomo tudi nekaj filmov iz tega obdobja, na prodaj bo nova knjiga z naslovom Taborišče Ljubelj jug, 70 let osvoboditve, ki sva jo s Hočevarjem napisala in izdala ob tej priložnosti. Na voljo bo tudi spominska značka in lot spominskih razglednic na temo taborišča,” je dodal Romšak.

Še na Ljubelj, nato pa v Tržiški muzej
13. junija se razstava seli iz Doma krajanov Podljubelj na Ljubelj, kjer bo na ogled ob osrednji slovesnosti, ki jo Občina Tržič, Zveza združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije in Zveza borcev za vrednote NOB-ja Tržič pripravljajo v spomin na 70. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem.

Nato bosta avtorja oddala zbrano gradivo v hrambo Tržiškemu muzeju in tako dopolnila zbirko, ki je največja v Sloveniji na to temo.