Arabca v Oranu ni slika dveh Arabcev v Alžiriji, ampak pravzaprav portret samega umetnika, ki si predstavlja, da je dva Arabca, ki si predstavljata, da sta v Oranu. (Glava, naslonjena na roko, nakazuje razmišljujočega posameznika in umetnikovo
Arabca v Oranu ni slika dveh Arabcev v Alžiriji, ampak pravzaprav portret samega umetnika, ki si predstavlja, da je dva Arabca, ki si predstavljata, da sta v Oranu. (Glava, naslonjena na roko, nakazuje razmišljujočega posameznika in umetnikovo "prezenco"; na podoben način se je v slike dodajal tudi Michelangelo.) Foto:

V Parizu so že septembra zaradi suma, da je prav on iz galerije na petični ulici Saint-Honore, ki teče vzporedno z muzejem Louvre, lani ukradel Delacroixova Arabca iz Orana (1833), aretirali 50-letnega moškega srbske narodnosti. Sliko so nato dejansko našli v Beogradu in jo vrnili v njeno domovino, poročajo tuje tiskovne agencije.

Neimenovani Srb je bil osumljen tako ropa Delacroixove mojstrovine kot tudi kristalnega kipca iz oblikovalskega studia Lalique v vrednosti 40.000 evrov.

Vrhunec francoske romantike
Eugène Delacroix
(1798-1863) spada med vodilne predstavnike francoske romantične slikarske šole. Ekspresivne poteze s čopičem in študije vpliva svetlobe na barve so služile za navdih impresionistom, njegova strast do eksotičnega pa simbolistom.

Med njegova ključna dela sodijo Svoboda vodi ljudstvo, Pokol na otoku Hiosu, Obglavljenje doža Marina Faliera in Sardanapallova smrt.