Trenutki po napadu izraelskih letalskih sil. Fotografija je nastala v Bejrutu v Libanonu leta 2006. Foto: Paolo Pellegrin / Magnum Photos
Trenutki po napadu izraelskih letalskih sil. Fotografija je nastala v Bejrutu v Libanonu leta 2006. Foto: Paolo Pellegrin / Magnum Photos

Zanima me fotografija, ki 'ni dokončana' - fotografija, ki je sugestivna in lahko sproži konverzacijo ali dialog. Obstajajo zaprte, končane slike, v katere se ne da prodreti.

Paolo Pellegrin
Arif Ali / AFP Photo
Prebivalci Pakistana, ki so preživeli poplave, skušajo ujeti vreče hrane iz vojaškega helikopterja. Lal Pir, Avgust 2010. Foto: Arif Ali / AFP Photo
Djibouti, 2009. Podhranjenost
Razstava v Galeriji Kapelica bo v središče postavila vprašanje podhranjenosti na sedmih različnih področjih sveta. Vsako od teh je predstavljeno s po dvema zaslonoma, na enem se vrtijo fotografije fotografa, ki je regijo dokumentiral, na drugem pa se vrtijo njegovi videoposnetki, ki jih spremljajo še podatki o stopnji podhranjenosti posamezne regije in delovanje Zdravnikov brez meja. Na fotografijii: Džibuti, 2009. Foto: Marcus Bleasdale / VII

"Ko delam svoje delo in sem izpostavljen trpljenju drugih - njihovi izgubi ali, včasih, njihovi smrti - čutim, da sem preživel kot priča, da je moja vloga in odgovornost ustvariti zapis za naš kolektivni spomin."

S takšnim poslanstvom se novinarski fotografiji že leta posveča priznani fotograf Paolo Pellegrini, čigar dela bodo danes uvedla 3. festival novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo 2011. Razstavo As I Was Dying italijanskega fotografa, ki deluje pod okriljem fotografske agencije Magnum Photos, bodo odprli danes ob 20.00 na Ljubljanskem gradu, kaže pa prerez njegovega dela zadnjih 15 let.
Fotografije Pellegrina, med drugim dobitnika nagrade zlate medalje Robert Capa in štipendije Fundacije W. Eugene Smith, so izšle v delih Kosovo 1999-2000, Flight of Reason in Double Blind: War in Lebanon 2006. Ob posnetkih pretresljivih tragičnih podob iz teh kriznih žarišč fotograf razmišlja, da so "morda ti ljudje opaženi samo v njihovem trenutku trpljenja in nič ne izbriše našega izgovora, ko bomo nekoč rekli, da nismo vedeli". "Toda čutim tudi, da v tem zelo občutljivem in ranljivem prostoru, ki obdaja smrt, v prostoru, v katerega mi je včasih tako privilegij kot breme vstopiti, obstaja možnost srečanja z drugim na način, ki gre preko besed in kulture in razlik. Gre za trenutek izpostavljenosti drugega pred drugim in pred dejanjem in skrivnostjo umiranja. V tistem trenutku se počutim, kot da gledam nekaj, česar ne morem popolnoma videti, pa vendar me tisto gleda nazaj. V tej izmenjavi je mogoče najti nekaj hkrati univerzalnega in globoko intimnega; v smrti drugega se nahaja izguba, ki pripada vsem."
Desetletje posnetkov športa, kulture in drugega dogajanja
V okviru festivala, ki ga tretje leto zapored pripravlja Zavod za promocijo fotografije SPP, bodo odprli štiri razstave. Poleg otvoritvene bodo dan pozneje v desnem atriju Mestne hiše predstavili pregledno razstavo francoske agencije AFP, ene izmed treh največjih fotografskih agencij na svetu.
Podhranjenost
3. marca bodo v galeriji Kresija odprli še razstavo Podhranjenost, ki bo prepletala fotografijo in video, in s tem opozorili na novo smer v fotoreporterstvu. Neposredne podobe, ki opozarjajo na problematiko podhranjenosti na sedmih različnih področjih sveta, spremljajo v videoposnetkih še podatki o stopnji podhranjenosti posamezne regije. Postavitev, zamišljena na 14 velikih zaslonih in torej brez enega samega tiska, je plod sodelovanja med francosko organizacijo Zdravniki brez meja in fotografsko agencijo VII.
Najboljši izdelki se na ogled postavijo
Čez slab teden, v ponedeljek, 7. marca, se bo v levem atriju Mestne hiše festival sklenil z razstavo zmagovalnih fotografij natečaja najboljših fotoreporterskih del na področju novinarske fotografije. Ob tem bodo podelili nagrade za najboljšo fotografijo leta in za najboljšo reportažo leta, ter določili zmagovalno fotografijo natečaja v petih kategorijah in zmagovalno reportažo natečaja v petih kategorijah.

Zanima me fotografija, ki 'ni dokončana' - fotografija, ki je sugestivna in lahko sproži konverzacijo ali dialog. Obstajajo zaprte, končane slike, v katere se ne da prodreti.

Paolo Pellegrin