Zvitek z desetimi božjimi zapovedmi je bil doslej javno razstavljen le nekajkrat, nikoli pa v Izraelu. Foto: AP
Zvitek z desetimi božjimi zapovedmi je bil doslej javno razstavljen le nekajkrat, nikoli pa v Izraelu. Foto: AP
Mrtvomorski rokopisi, ki osvetljujejo začetke judovstva in krščanstva, spadajo med največje arheološke najdbe vseh časov. Prve je leta 1947 v votlini blizu naselja Kumran po naključju odkril pastir. Danes jih hranijo v izraelskem muzeju v Jeruzalemu. Foto: EPA
Na razstavi so zbrali širok razpon eksponatov: od orodja, ki so ga za lov na slona uporabili pred poldrugim milijonom let in najstarejših ostankov skupnega ognja (izpred 800 tisoč let) pa do lobanj iz najstarejšega družinskega grobišča in devet tisoč let stare kose, ki ponazarja prehod od civilizacije lovcev in nabiralcev h kmetovalcem. Foto: Narodni muzej Izraela

Zapis v hebrejščini je del zbirke Kumranskih rokopisov, ki jih sicer hrani Izraelski nacionalni muzej. Zbirka obsega 870 pergamentov, ki so jih med letoma 1947 in 1956 odkrili v jamah Kumran nad Mrtvim morjem.

Po enem mesecu bodo "podtaknili" kopijo
"Rokopisov po navadi ne razstavljamo, ker so izredno občutljivi in krhki," je povedal eden od zaposlenih v muzeju. Rokopis desetih božjih zapovedi bo v sklopu razstave Kratka zgodovina človeštva na ogled v posebni klimatizirani vitrini samo štiri tedne, nato ga bodo nadomestili s faksimilom.

Mrtvomorski rokopisi, ki osvetljujejo začetke judovstva in krščanstva, spadajo med največje arheološke najdbe vseh časov. Prve je leta 1947 v votlini blizu naselja Kumran po naključju odkril pastir. Veljajo za edine judovske dokumente iz Biblije, ki niso bili napisani s časovnim zamikom. Zato so pomemben dokaz, ki nam lahko veliko pove o političnem in verskem življenju tistega časa. Najmanj eden izmed dokumentov je nastal od 21. leta pr. n. št. do 61. leta n. št.

Kdo jih je napisal?
25 odstotkov zvitkov sicer predstavljajo tradicionalna judovska verska besedila, ki jih ni v predpisani hebrejski Bibliji. Med njimi sta tudi Enochova knjiga in Levijev testament. 30 odstotkov najdenih spisov so komentarji Biblije in druga besedila, povezana z verovanjem, pravili in pogojih o članstvu judovske sekte, ki je živela na območju Kumrana. Preostalih 15 odstotkov je za zdaj še neprepoznanih.

Obstaja več hipotez, kdo je napisal dokumente. Po eni teoriji naj bi jih napisali in skrili na kumranskem območju živeči Eseni. Po drugi teoriji, ki jo je leta 1963 postavil Karl Heinrich Rengstorf z univerze v Münstru, naj bi zvitki izvirali iz judovskega templja v Jeruzalemu. To teorijo je večina znanstvenikov zavrgla, rekoč, da so bili zvitki napisani v Kumranu, ne le preneseni tja.

Rokopise sicer hranijo v temni sobi, v kateri so vzpostavljeni podobni pogoji kot v jamah Kumran, kjer so se skozi tisočletja ohranili prav zaradi določene temperature in vlažnosti. Od leta 2012 jih lahko proučujete tudi na spletu.

Kratka zgodovina človeštva
Razstava Kratka zgodovina človeštva prinaša pomembna pričevanja o razvoju človeštva iz zbirke Izraelskega narodnega muzeja, v kateri je med drugim tudi rokopis teorije relativnosti Alberta Einsteina. Razstava je del praznovanj ob 50-letnici delovanja muzeja in bo na ogled do 2. januarja 2016.