Zgodovina Tolminskega se ponaša z bogato arheološko, etnološko in kulturnozgodovinsko dediščino. Foto: Tolminski muzej
Zgodovina Tolminskega se ponaša z bogato arheološko, etnološko in kulturnozgodovinsko dediščino. Foto: Tolminski muzej
Tolminski muzej
Prenovili so tudi umetnostnozgodovinsko zbirko po zamisli Silvestra Gaberščka. Foto: Tolminski muzej

Tolminski muzej je precej mlajšega nastanka, a tudi sam praznuje jubilej - deset let dejavnosti. Direktorica Tolminskega muzeja Damjana Fortunat Černilogar pravi, da se lahko pohvalijo, da so od leta 2000 v gornjem Posočju marsikaj postorili. To velja tako za pripravljene stalne in občasne razstave kot tudi delo na terenu.

V občini Bovec so pripravili stalno razstavo v Strgulčevi hiši, v Kobaridu stalno razstavo o pašništvu in sirarstvu v Posočju, ki je postavljena v mlekarni Planika Kobarid, ter spominsko zbirko v rojstni hiši Cirila Kosmača.

Že omenjeno arheološko stalno razstavo Naplavine obsoške zgodovine so v matičnem muzeju v Tolminu odprli leta 2003, to razstavo pa nenehno dopolnjujejo, kar so storili tudi ob deseti obletnici. Dopolnjena je z razstavo Kobariška kultna krajina, kjer prvič predstavljajo nekaj pomembnega arheološkega gradiva, najdenega na arheoloških najdiščih Gradič in Tonovcov grad, je še povedala direktorica Tolminskega muzeja. Ta del zbirke so pripravili Nada Osmuk, Slavko Ciglenečki in Zvezdana Modrijan. Prenovljena je umetnostnozgodovinska zbirka o sledovih sakralne dediščine v Posočju avtorja Silvestra Gaberščka.
Od prvih muzejskih korakov do danes
Muzej za Tolminsko, ki svoje zbirke hrani in razstavlja v stavbi Coroninijeve graščine, so za javnost odprli leta 1951. Ustanovili so ga z namenom zbiranja, ohranjanja in predstavljanja bogate in raznolike narodne zapuščine, tako arheološke kot etnološke ter kulturnozgodovinske. Te je Tolminsko, ki sta mu nekdaj pripadali tudi bovško in kobariško območje, polna. Dobrih sedem let je muzej deloval kot samostojna institucija, nato pa bil leta 1958 priključen Goriškemu muzeju in pod njegovim okriljem kot tolminska muzejska zbirka ostal 42 let. Aprila 2000 je Tolminski muzej znova postal samostojni javni zavod, ki deluje na območjih občin Bovec, Kobarid in Tolmin.
Tolminski muzej skrbi tudi za več zunanjih zbirk in objektov. Pod njegovo upravljanje ali zgolj strokovni nadzor sodijo arheološki muzej in temelji rimske hiše na Mostu na Soči, spominske razstave Simona Gregorčiča na Vrsnem, Cirila Kosmača na Slapu ob Idrijci in Simona Rutarja v vasi Krn, etnološke zbirke v domu TNP v Trenti, v starem jedru Breginja in v Robidišču, lesena kašča na Pečinah in nemška kostnica ob sotočju Soče in Tolminke.