Mondrianova Kompozicija II v rdeči, modri in rumeni iz leta 1930. Foto: Wikipedia
Mondrianova Kompozicija II v rdeči, modri in rumeni iz leta 1930. Foto: Wikipedia
Piet Mondrian
Sivo drevo iz leta 1911 je eno zgodnjih umetnikovih eksperimentiranj s kubizmom. Foto: Wikipedia
Piet Mondrian
V Liverpoolu se bo mogoče sprehoditi po rekonstruirani kopiji umetnikovega pariškega studia. Foto: Wikipedia

Med dogodki, ki bodo prihodnje leto spomnili na 70. obletnico njegove smrti, se bosta kar dva zgodila v Velki Britaniji – eden v Liverpoolu, drugi v Margatu.

"Vsak pravi umetnik najde prej navdih v lepoti linij in barve ter odnosu med njimi kot v konkretni motiviki slike," je nekoč dejal eden ključnih umetnikov prelomnega zgodnjega 20. stoletja. Manifestacija njegovega razmišljanja je morda najnazornejša v obravnavi motivike drevesa, ki ga je vedno znova slikal.

Eden tistih, ki so zasukali smer umetnosti
Britanski galeriji Tate Liverpool in Turner Contemporary v Margatu bosta prihodnje leto odpirali dva pogleda na njegovo ustvarjanje. V Margatu se bodo po navedbah Guardiana osredotočili na pomen barve v Modrianovem zgodnjem slikarstvu, v Liverpooolu pa bo mogoče spoznavati umetnikov odnos do arhitekture in njegov prispevek k moderni misli. "Mondrian je spremenil umetnost, spremenil je pomen slike," pravi umetniški direktor liverpoolske galerije Tate Francesco Manacorda.
Razstava v Margatu utegne biti zanimiva zaradi predstavitve manj znanih Mondrianovih del, krajin in kmečkih hiš, ki jih je Mondriana slikal v bolj realistični maniri. V muzeju želijo raziskati, kakšen pomen je imela barva v teh delih, in predstaviti, kako pomembna je bila pri slikarjevem iskanju univerzalne resnice.

Več kot 50 del bodo za to priložnost prepeljali iz drugih evropskih držav, zlasti iz največje zbirke Mondrianovih del na svetu, Gemeentemuseuma v Haagu, da bi Margate spremenili v to, kar so opisali kot festival barve.
Mondrian se je kot Mondriaan rodil leta 1872 v Amersfoortu in se po študiju v Amsterdamu leta 1911 preselil v Pariz (tedaj je v priimku tudi opustil 'a'). V tedanjem umetniškem središču sveta so ga navdušili kubistični premiki Picassa in Braqua in počasi je opustil tradicionalno likovno govorico ter se osredotočil na elementarne barve in abstrakcijo.
V slikarjevem ateljeju
V Liverpoolu bodo postavili rekonstruirano kopijo Mondrianovega ateljeja na pariškem naslovu 26 Rue du Départ, prostora, kjer so se dogajale poglavitne spremembe v njegovi umetnosti. Kot napovedujejo v muzeju, bodo lahko obiskovalci spoznavali njegov ustvarjalni proces in se približali slikarjevi umetniški viziji, ki jo izražajo dela, kot je Št VI/Kompozicija Št 11 iz leta 1920. Ravno Liverpool je bil mesto, iz katerega je slikar odpotoval leta 1940, ko je zapustil Evropo in odšel v ZDA.
V Liverpoolu bo razstava Mondrian in njegovi ateljeji na ogled od 5. junija do 5. oktobra, v Margatu pa bodo barvo v slikarjevih zgodnjih delih raziskovali med 24. majem in 21. septembrom.