Munchova dela bodo na ogled do 6. oktobra. Foto: EPA
Munchova dela bodo na ogled do 6. oktobra. Foto: EPA
Maja lani so Krik na dražbi prodali za skoraj 120 milijonov dolarjev, s čimer je postal najdražje prodano umetniško delo do zdaj. Foto: EPA

Na ogled je 60 del, tudi litografska različica znamenite slike Krik na vijoličastem papirju, nekatera dela pa je mogoče videti v več različicah. "Nek motiv zanj ni bil dokončen," je ob začetku razstave dejala kustosinja Corinna Höper. Eno izmed štirih različic slike Krik so lani na dražbi v New Yorku prodali za skoraj 90 milijonov evrov.

V Stuttgartu razstavljena litografija razkriva še eno podrobnost iz umetnikovega življenja. Na hrbtni strani je namreč nekdanji lastnik tega umetniškega dela, neimenovani kavarnar, prepisal Munchove besede ob nastanku tega motiva: "Stal sem tam, drgetal od strahu in čutil, kako v naravi odmeva neskončno dolg krik."

Rekordna prodaja Krika
Znamenito sliko Krik so maja lani na dražbi newyorške hiše Sotheby's prodali za nekaj manj kot 120 milijonov dolarjev oz. 90 milijonov evrov. To je najdražje prodano umetniško do zdaj. Munchovo delo je kupil ameriški milijarder Leon Black, eden vodilnih zbirateljev umetniških del in član sveta Muzeja moderne umetnosti (MoMa).

Med deli razstavljene tudi Munchove izjave
Munchove besede je mogoče zaslediti na več mestih postavitve. Umetnik je namreč za seboj pustil 1.500 pisem in okrog 12.000 listov z literarnimi in avtobiografskimi zapisi. "To je bilo osnova, da smo umetniku omogočili, da na razstavi spregovori s svojimi besedami," je še dejala Höperjeva. Razstava bo na ogled do 6. oktobra.

Edvard Munch je leta 1879 začel študij arhitekture v Oslu, od leta 1881 je študiral akt pri kiparju Middelthunu. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, pozneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško.

Eden glavnih znanilcev ekspresionizma
Munch je bil eden izmed glavnih znanilcev ekspresionizma. Pod vplivom travm iz otroštva, postimpresionistov, simbolistov in vzdušja fin de siecla je razvil zelo oseben, dramatičen slikarski svet samote, melanholije, bolesti, erotike, trpljenja in vizionarske fantastike.