Zapuščina faraonov v Egiptu ni samo neizmeren vir nacionalnega ponosa, pač pa tudi eden glavnih virov dohodka na področju turizma. Foto: Reuters
Zapuščina faraonov v Egiptu ni samo neizmeren vir nacionalnega ponosa, pač pa tudi eden glavnih virov dohodka na področju turizma. Foto: Reuters

Zasežene starine izvirajo iz različnih obdobij, kar pomeni, da so bili tihotapci dobro organizirani, kot je novinarjem pojasnil muzejski kurator Ahmed Samir. "Da bi našli te predmete, so Egipt prečesali od severa do juga. Hvala Bogu, da smo jih vrnili domov."

Predstojnik oddelka za vrnjene antikvitete Šaaban Abdel Gavad (Shaaban Abdel-Gawad) je potrdil, da je v maju italijanska policija v Neaplju zasegla več zavojev, v katerih so bili ostanki različnih civilizacij, vsi nakradeni z različnih arheoloških najdišč. V plenu je bilo med drugim 19 tisoč staroveških kovancev, 151 majhnih kipcev in 175 drugih artefaktov, ki jih je muzej zdaj razstavil. Nekatere kose je bilo treba restavrirati, večina pa je bila v izvirnem stanju.

"Restavracija ni bila dolgotrajna. Krsto so odprli na silo, kar smo morali v muzeju popraviti, eden od bronastih kipcev pa je bil zlomljen. Slike stanja pred obnovo smo prav tako razstavili," je poudarila direktorica muzeja Sabah Abdelrazek.

Po kaotičnem obdobju vstaj leta 2011 se je v Egiptu kraja starin žal razcvetela. Nepridipravi jemljejo dragocenosti iz muzejev, mošej, skladišč in nezakonitih izkopavanj. Zapuščina faraonov v Egiptu ni samo neizmeren vir nacionalnega ponosa, pač pa tudi eden glavnih virov dohodka na področju turizma.