Obsežna preiskava, ki jo pripravljajo Rusi, je enemu izmed storilcev očitno kar takoj nagnala strah v kosti. Foto:
Obsežna preiskava, ki jo pripravljajo Rusi, je enemu izmed storilcev očitno kar takoj nagnala strah v kosti. Foto:
V Ermitažu se bojijo, da so za vedno izgubili predmete, vredne okoli pet milijonov dolarjev. Foto: RTV SLO
Ruska zbirka iz Ermitaža
Manjkajoči predmeti so del ruske zbirke, ki obsega kar 300 tisoč umetnin. Tatovi so verjetno mislili, da tega ne bo nihče opazil. Foto: RTV SLO

Ikono z upodobitvijo vseh svetnikov so našli dva dni za tem, ko je svet pretresla novica, da je vodstvo muzeja po inventuri ugotovilo, da je v zadnjih letih iz muzejskih arhivov izginilo prek 220 predmetov, vrednih 78 milijonov evrov. Razstavne predmete - šlo je predvsem za kose nakita in okrasne predmete iz emajla - naj bi več let načrtno kradli sodelavci muzeja.

Pred nosom policije
Ruski mediji poročajo, da je policija prejela anonimen klic, da je ikona odložena v zabojniku za smeti na nekem dvorišču v bližini policijske postaje, kjer se ukvarjajo s preiskavo kraje v Ermitažu. "Previdno smo odstranili vrečo, in ko smo pogledali vanjo, smo v njej zagledali ikono," je povedal predstavnik za stike z javnostmi sanktpeterburške policije, Valerij Vehov, za rusko postajo NTV in dodal, da je ikona "v dobrem stanju".

Seznam pogrešanih predmetov, ki je dostopen tudi na spletni strani Ermitaža, dokazuje, da je najdena ikona res last tega muzeja.

Tragične posledice
Novico o postopnem kopnenju lastnine Ermitaža je pospremila še grozljivejša vest. Ruski mediji so namreč poročali o nenadni smrti ene izmed arhivark tega muzeja. Čeprav vodstvo muzeja svari pred prehitrim povezovanjem obeh dogodkov, se zdi sum, da je arhivarka iz strahu pred preiskavo storila samomor, ta trenutek precej utemeljen.

Varnost ni njihova edina težava
Muzej je leta 1764 ustanovila cesarica Katarina Velika, danes pa ga sestavlja kompleks šestih stavb ob reki Nevi; osrednje mesto med njimi zavzema Zimska palača, rezidenca nekdanjih ruskih carjev. Muzej se je pred afero z ukradenimi umetninami predvsem ubadal s težavo, kako posodobiti sistem varovanja in prezračevanja v več kot tisoč razstavnih sobanah. Zadnjega omenjenega so do zdaj reševali z - odpiranjem oken.