Katsuyi Kishida: Japonska, Brez naslova / Forma viva 1970, valjana pločevina / 250 x 500 x 250 cm / Javornik, Ravne. Foto: Koroški pokrajinski muzej
Katsuyi Kishida: Japonska, Brez naslova / Forma viva 1970, valjana pločevina / 250 x 500 x 250 cm / Javornik, Ravne. Foto: Koroški pokrajinski muzej

Novo stalno razstavo so odprli v muzejskem razstavišču na Ravnah na Koroškem. Zbirka skulptur na prostem je zastavljena kot del nacionalne kulturne manifestacije Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva, ki je bila zasnovana kot enotna blagovna znamka državnega pomena.

Začetki kiparskega simpozija Forma viva segajo v leto 1961, ko so v Kostanjevici na Krki ustvarjali iz lesa, v Seči pri Portorožu pa iz kamna. Leta 1964 je sledil simpozij na Ravnah na Koroškem, kjer je bil osrednji material jeklo, leta 1967 so v Mariboru ustvarjali z betonom.

Med letoma 1964 in 2014 so v Ravnah organizirali devet kiparskih simpozijev, na katerih je sodelovalo 37 domačih in tujih umetnikov, v urbanem okolju Raven in v drugih krajih Mežiške doline pa je danes na ogled 36 skulptur.

S culo med jeklenimi skulpturami
Ob petdesetletnici Forme vive so pred dvema letoma na Ravnah na Koroškem zasnovali celostno promocijsko strategijo, da bi Ravne postale tudi širše prepoznavne kot mesto Forme vive. Začeli so obsežnejšo obnovo skulptur in postavitev označevalnih tabel, izšel je retrospektivni katalog. Prav tako so zasnovali spletno predstavitev skulptur in avtorjev, v okviru strategije pa so izdelali tudi turistični produkt S culo po Formi vivi, ki združuje to kulturno dediščino in kulinarične dobrote lokalnega okolja.

Galerija Forma viva Ravne, kot so simbolično imenovali del pritličnega prostora v grajskem muzejskem razstavišču, po besedah kustosinje za kulturno zgodovino v Koroškem pokrajinskem muzeju Aleksandre Čas predstavlja snovanje in razvoj zbirke skulptur mednarodnih avtorjev od prvega simpozija leta 1964 do simpozija pred dvema letoma in s pregledno postavitvijo pušča prostor vsem nadaljnjim ravenskim kiparskim simpozijem Forme vive.

Z odprtjem razstave v Koroškem pokrajinskem muzeju zaokrožajo dejavnosti ob 50-letnici Forma vive Ravne in začenjajo proces prenove muzejskih zbirk v muzejskem razstavišču na gradu Ravne.