Avstrijski park skulptur se razteza na sedmih hektarjih približno sedem kilometrov južno od Gradca. Foto: BoBo
Avstrijski park skulptur se razteza na sedmih hektarjih približno sedem kilometrov južno od Gradca. Foto: BoBo
Avstrijski park skulptur
Park predstavlja idealno platformo za dialog med naravo in sodobno umetnostjo. Po njem je "raztresenih" nekaj več kot 60 umetniških del avstrijskih in tujih umetnikov. Foto: BoBo

Sedem kilometrov južno od Gradca je park od ustanovitve leta 2003 postal uveljavljeni center sodobnega kiparstva. Zamislil si ga je Emil Breisach, nekdanji direktor štajerskih studiev avstrijske televizije ORF, ki je že v 80. letih začel razstave skulptur na zemljišču televizijskih studiev. Doseči je želel širšo dostopnost sodobne umetnosti tudi zunaj muzejev in pozneje okrepil idejo, da bi avstrijske skulpture postavili ob bok mednarodnim delom na za to ustreznem prostoru.
Idealno prizorišče je našel v parku, ki ga je oblikoval švicarski krajinski arhitekt Dieter Kienast in leta 2000 tam pripravil veliko mednarodno razstavo. Takrat ustanovljena fundacija avstrijskega parka skulptur je nato vodila projekt za stalni park, ki naj bi na sedmih hektarjih nudil prostor za okoli 60 skulptur domačih in tujih umetnikov. Park je oblikoval avstrijski umetnik in kurator Peter Weibel, deluje pa pod vodstvom pokrajinskega muzeja Joanneum. Vstop v park je brezplačen, plačljivi pa so vodeni ogledi.
Park predstavlja idealno platformo za dialog med naravo in sodobno umetnostjo. Skulpture so izredno raznolike, od povsem abstraktnih do objektov, kot jih poznamo iz našega vsakdana, od antropomorfnih figur do uporabnih objektov, prav tako številnih materialov, od kamna, lesa in jekla do betona, stekla ali umetnih materialov.
Vsa ta umetniška dela v interakciji s prizoriščem vzpostavljajo poseben odnos in novo govorico – o umetnosti, naši družbi, konfliktih in sanjah. Zgodba tega srečanja umetnosti in narave je podvržena nenehnim spremembam, tako naravne rasti in človeškega urejanja parka, kot vremenskim vplivom na skulpture, in ne nazadnje, pogledom in razumevanjem, ki jih v zeleni umetniški pokrajini oblikujejo in razvijajo obiskovalci.