V letu 2010 so v Fotografskem društvu Janez Puhar praznovali stoletnico ustanovitve prvega slovenskega fotografskega društva. Foto:
V letu 2010 so v Fotografskem društvu Janez Puhar praznovali stoletnico ustanovitve prvega slovenskega fotografskega društva. Foto:

Na ogled so postavili izbor obsežne zbirke esejev 25 avtorjev, ki se predstavljajo s po štirimi fotografijami, zaokroženimi v celoto. Na sklepni prireditvi v okviru leta fotografije, s katerim v Kranju zaznamujejo stoletnico ustanovitve prvega slovenskega fotografskega društva, bodo spregovorili predsednik društva Janez Puhar Vasja Doberlet, akademski slikar in selektor fotografij Darko Slavec ter kranjski župan Mohor Bogataj.
Leto fotografije so odprli na začetku januarja s postavitvijo Sedem svetovnih mojstrov z razstav Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, poletje so namenili Starim korejskim mojstrom, oktobra pa so pripravili še državno pregledno razstavo črno-belih in barvnih fotografij. Del foto esejev, zbranih za praznovanje, so letos že predstavili v galeriji Prešernove hiše ter v Kamniku, Zagrebu in La Ciotatu.

Natanko sto let od ustanovitve društva bo minilo 7. decembra in ob tej priložnosti so člani v avli mestne občine pripravili slavnostno akademijo, na kateri bodo med drugim predstavili knjigo Nataše Robežnik o stoletni zgodovini društva z naslovom Od steklene plošče do digitalne fotografije. Razstava Foto eseji bo na ogled do 2. februarja prihodnjega leta.