Marijan Vodnik je iz orehove korenine izklesal 118 figur. Foto: BoBo
Marijan Vodnik je iz orehove korenine izklesal 118 figur. Foto: BoBo

Kot je pojasnila kustosinja razstave Adela Pukl, jaslice predstavljajo Jezusovo rojstvo v hlevu v Betlehemu, kamor so se mu prišli poklonit okoliški pastirji in sveti trije kralji. V okviru Zavoda Marianum Veržej - Center domače in umetnostne obrti sta jaslice iz koruznega ličja izdelali Eva in Irena Tivadar, rokodelski center Ribnica predstavljajo člani skupine Loving Wood: Gregor in Nina Pirc ter Ana Arko, ki so skrbno izrezljali in ročno brusili šestdelne jaslice iz masivnega bukovega lesa.

Na ogled so tudi jaslice Marijana Crnica, člana Centra domače in umetnostne obrti iz Slovenske Bistrice, ki predstavlja kamnite jaslice, Vida Kejžar, članica Rokodelskega centra domače in umetnostne obrti Škofja Loka pa je v tehniki klekljane čipke po svojem vzorcu (kar je menda redkost) izdelala jaslice, ki so razstavljene na steni.

Cecilija Uranc iz Rokodelskega centra Koroške je s tehniko suhega in mokrega polstenja izdelala polstene jaslice, Mirko Kržišnik (Društvo rokodelcev Moravške doline) je z rezbarjenjem in oblikovanjem izdelal jaslice iz različnih materialov.

Največje razstavljene jaslice je pred desetimi leti izdelal Marijan Vodnik, član Rokodelske mreže Srca Slovenije, ki je iz orehove korenine izklesal 118 figur.

Tradicija izdelovanja jaslic je razširjena po vsej Sloveniji, najizrazitejša pa je na Gorenjskem, Primorskem in Štajerskem ter v okolici Ljubljane.

Razstava je na ogled do 17. januarja 2016.