Claude Monet: Pogled na Vétheuil, 1881. Foto: Albertina
Claude Monet: Pogled na Vétheuil, 1881. Foto: Albertina
Pierre-Auguste Renoir: Portret deklice (Elisabeth Maitre), 1879. Foto: Albertina
Joan Miro: Preobrazba, 1936. Foto: Albertina

Na 3.000 kvadratnih metrih je skupno na ogled 280 del, je mogoče izvedeti na spletni strani galerije. Na razstavi so zastopane različne umetniške smeri, od francoskega impresionizma, postimpresionizma in fauvizma do nemškega ekspresionizma in ruske avantgarde.

S svojimi deli so zastopani Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cezanne, Amedeo Modigliani, Henri Matisse, Joan Miro, Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner, Paul Klee in Vasilij Kandinski. Postavitev sega še v drugo polovico 20. stoletja s pomembnimi poznimi deli Picassa ter slikami Marka Rothka in Francisa Bacona. Zaključi se z deli treh pomembnih sodobnih umetnikov - Gerharda Richterja, Georga Baselitza in Anselma Kieferja.

Albertina je zbirko Batliner, eno najpomembnejših evropskih zasebnih zbirk moderne umetnosti, trajno dobila na posodo spomladi 2007. Zbirko sta galeriji zaupala Rita in Herbert Batliner iz Liechtensteina. S tem je galerija dobila edinstveno priložnost, da s ključnimi deli francoskega impresionizma, postimpresionizma in fauvizma ter nemškega ekspresionizma in ruske avantgarde tudi v okviru sodelovanj zapolni praznine, ki sicer zevajo v zbirkah moderne umetnosti avstrijskih državnih muzejev.

Herbert in Rita Batliner sta začela umetnine zbirati pred skoraj pol stoletja. Zahvaljujoč tesnemu prijateljstvu z legendarnim trgovcem z umetninami Ernstom Beyelerjem je imelo v njuni zbirki že od vsega začetka osrednje mesto francosko impresionistično in postimpresionistično slikarstvo. Z rusko avantgardo se je Herbert Batliner seznanil na potovanjih, tako njega kot soprogo pa so navdušile tudi umetnine, ki sta jih videla v amsterdamskem muzeju Stedelijk, Guggenheimovem muzeju v New York, Muzeju Ludwig v Kölnu in Ruskem muzeju v Sankt Peterburgu, zato sta se odločila, da bosta ustvarila lastno zbirko ruske avantgarde.

Zakonca sta dela iz zbirke, ki je pridobivala vedno večji sloves, redno posojala muzejem; redki so bili prikazi del Picassa, Moneta, Modiglianija ali Giacomettija, ki ne bi vsebovali vsaj kakšne umetnine iz njune zbirke. Pred nekaj leti pa sta se odločila, da svojo zbirko ponudita na vpogled javnosti tako, da jo zaupata muzeju.

V stalno zbirko moderne umetnosti galerije Albertina, ki zajema obdobje od impresionizma do moderne umetnosti, je tako vključenih okrog 100 del iz zbirke zakoncev Batliner. Postavitev dopolnjuje tudi nekaj del iz zbirke zakoncev Forberg, ki sta jo muzeju trajno na posodo prav tako leta 2007 zaupala Mathias in Eva Forberg, je še mogoče izvedeti na muzejski spletni strani.

A. K.

Nekatera izmed del, ki so na ogled v Albertini, vam predstavljamo v spodnji galeriji: