Osrednje mesto na razstavi zavzema delo Charnel House (Grobnica), ki je nastala v letih 1944 in 1945. Razstava v celoti prikazuje Picassa kot politično in družbeno angažiranega umetnika, dejavno vpletenega v politiko in mirovniško gibanje med hladno vojno. Foto: EPA
Osrednje mesto na razstavi zavzema delo Charnel House (Grobnica), ki je nastala v letih 1944 in 1945. Razstava v celoti prikazuje Picassa kot politično in družbeno angažiranega umetnika, dejavno vpletenega v politiko in mirovniško gibanje med hladno vojno. Foto: EPA
Picassov Golob miru (1950) je postal izjemno močen in trajen politični simbol, ki so ga za svojega vzeli borci za mir, osvoboditev in enakost po vsem svetu. Foto: Tate Liverpool

Podružnica galerije Tate v Liverpoolu ponuja pogled francoskega slikarja španskega rodu Pabla Picassa (1881-1973) na vojno in mir. Razstavljenih je več kot 150 slikarjevih del s to tematiko, nastalih v obdobju po letu 1944. Razstava "Picasso: Peace and Freedom" bo odprta do 30. avgusta.

Več podrobnosti o razstavi najdete na spletni strani galerije Tate Liverpool.

Kot piše na spletni strani galerije Tate Liverpool, razstava ponuja zanimiv nov vpogled v življenje umetnika, neutrudnega političnega aktivista in bojevnika za mir, ki spreminja tudi na splošno sprejeto gledanje na Picassa kot ustvarjalnega genija, uživača in ekstrovertiranca.
"Novi Picasso za nov čas"
V galeriji, ki deluje od leta 1988, poudarjajo, da je pričujoča razstava prva, ki raziskuje vso globino umetnikovega angažiranja v politiki in gibanju za mir, ki skratka reflektira "novega Picassa za nov čas". Skozi razstavljene eksponate se kažeta Picassova ustvarjalnost v času tako imenovane hladne vojne in način, kako je premagoval ideološka ter estetska nasprotja med Vzhodom in Zahodom.
Osrednja umetnina med slikami, grafikami, skulpturami, risbami in keramikami utemeljitelja kubizma ni svetovno znana slika Guernica, temveč platno "Charnel House" (Grobnica) iz leta 1945, ki ga sicer hranijo v New Yorku, nastal pa je pod vtisom tedaj svežih spoznanj o grozotah nacističnih koncentracijskih taborišč.

Eno osrednjih del razstave je tudi Picassov Golob miru, ki je postal mednarodni simbol mirovniškega gibanja in simbol upanja v času hladne vojne. Številna Picassova dela iz tega obdobja so nastala izključno v propagandne namene komunizma in mirovniškega gibanja.

Oktobra leta 1944 se je Picasso pridružil francoski komunistični partiji in ostal njen član do smrti leta 1973. V tem obdobju je ustvarjal dela, ki so pripovedovala o človeških konfliktih in vojnah, hkrati pa izražala globoko željo po miru, mednarodnem razumevanju in enakosti.

Nekaj del z razstave si oglejte v spodnji fotogaleriji: