Servis z napisom RSFSR (Ruska sovjetska federativna socialistična republika), ki ga je ustvaril Rudolf Vilde. Foto: EPA
Servis z napisom RSFSR (Ruska sovjetska federativna socialistična republika), ki ga je ustvaril Rudolf Vilde. Foto: EPA
Malevič, Kandinski in revolucionarni porcelan. Ruske mojstrovine umetnosti in belega zlata od 1917 do 1927
Razstava 'Malevič, Kandinski in revolucionarni porcelan. Ruske mojstrovine umetnosti in belega zlata od 1917 do 1927', ki prinaša dela 64 umetnikov, je na ogled v Baslu. Foto: Spielzeug Welten Museum

Na razstavi, naslovljeni Malevič, Kandinski in revolucionarni porcelan. Ruske mojstrovine umetnosti in belega zlata od 1917 do 1927, je namreč na ogled okoli 300 porcelanskih izdelkov iz zasebnih zbirk. Te je v desetletju, ki je sledilo revoluciji, poslikalo 64 ruskih umetnikov, med katerimi je tudi kar nekaj predstavnic ženskega spola.

Po njihovih načrtih so izdelani tudi krožniki, vrčki, skodelice in drugi kosi, na katerih so pristali motivi na temo ruske revolucije. Postavitev zaokrožujejo risbe in modeli za te porcelanske kose nekaterih umetnikov, med njimi so tudi načrti slikarja Davida Jakersona. Večina kosov, ki so razstavljeni, je edinstvenih ali pa so bili izdelani v zelo omejenih serijah.

Z industrijskim oblikovanjem do širših množic
Mojstrovine so nastale v duhu ruske revolucije, ko se je začel porcelan uporabljati tudi drugače - v propagandne in didaktične namene. V 20. letih minulega stoletja je bilo namreč industrijsko oblikovanje v razcvetu in zato so se mnogi umetniki odločili, da se posvetijo temu kot umetnostni obliki, ki bo njihovo ustvarjanje pripeljala do čim širših ljudskih množic.

Z besedno zvezo ruska revolucija pravzaprav imenujemo vrsto revolucij v ruskem cesarstvu, ki so se zgodile leta 1917 in so privedle do razpustitve caristične avtokracije in ustanovitve Ruske sovjetske federativne socialistične republike. Po prvi je bil cesar Nikolaj II. prisiljen odstopiti in tako je stari režim zamenjala začasna ruska vlada. V drugi pa je bila začasna vlada odstranjena in jo je nadomestila komunistična vlada boljševikov.

Poleg prej omenjenih umetnikov so s svojimi motivi porcelan, ki so ga torej tudi sami oblikovali, okrasili še Sergej Čekonin, Aleksej Vorobjovski, Natalija Danko, Rudolf Vilde, Ivan Riznič, Vladimir Lebedev in Nikolaj Sverčkov in drugi. Razstava Malevič, Kandinski in revolucionarni porcelan : Ruske mojstrovine umetnosti in belega zlata od 1917 do 1927 je do 8. oktobra na ogled v muzeju Spielzeug Welten (slov. Svetovi igrač) v Baslu.