Slika iz nagrajene serije Varuhi ptic. Foto: Katja Goljat
Slika iz nagrajene serije Varuhi ptic. Foto: Katja Goljat
Nagrajena slika
Še ena iz serije nagrajenih fotografij Goljatove. Foto: Katja Goljat
Izbrane fotografije 2013

Goljatova je prvo nagrado prejela za serijo Varuhi ptic.

Tretjo nagrado je prejel Robert Hutinski s ciklom pod geslom 20. stoletje.

Poleg nagrad za avtorsko fotografijo so podelili tudi nagrado za reportažno fotografijo. Nagrado v vrednosti 1000 evrov je prejel Mitja Ličen za serijo Passing Peru.

Kot je v obrazložitvi prve nagrade, prav tako vredne 1000 evrov, zapisal član žirije, kurator galerije ŠKUC Tevž Logar, serija osmih črno-belih portretnih fotografij Golatove gledalca na izjemno presunljiv način popelje skozi različna občutja in čustvena stanja.

Sleherni portret deluje kot najbolj intimna izpoved pred fotografskim objektivom, ki pa nikakor ne razodeva izključno stanja portretiranca, ampak se zdi, da so le-ti tudi nekakšna refleksija fotografinje. Zdi se, da je avtorici uspelo ujeti popolno ravnovesje elementov fotografskega medija in na zelo samosvoj način preseči klasično portretno fotografijo, je še zapisal Logar.

V letošnji ožji izbor se je med 441 prejetimi serijami uvrstilo 24 avtorjev z 28 cikli. Med njimi je bila tudi MMC-jeva novinarka Kaja Sajovic.

O seriji treh avtorjev, ki si bodo razdelili 700 evrov, žirija meni, da izstopa predvsem v izjemno precizni konceptualizaciji in strukturi. Sopostavljanje praznih interierjev s slikarskimi platni, ustvarjenimi v tradiciji analitičnega slikarstva 60. in 70. let 20. stoletja, nakazuje uravnotežen preplet fotografskega in slikarskega medija.

20. stoletje v sliki
Hutinskijev cikel s šifro 20. stoletje, ki je avtorju prinesel 500 evrov, je po mnenju žirije nekakšen antipod ekstremni estetiziranosti in intenzivnosti podob današnjega časa. Podobe, ujete na fotografijah, sprva delujejo le kot reminiscenca žanrskih prizorov iz preteklosti, ki pa s pomočjo senzibilne manipulacije ustvarjajo povsem nov, izviren in sodoben likovni jezik, je v obrazložitvi zapisal Logar.

Na razstavi, ki bo v prvem preddverju Cankarjevega doma na ogled do 5. marca, so predstavljene celotne serije nagrajencev in del fotografij iz ožjega izbora.

Zgodbe iz Peruja zmagale v kategoriji reportaža
O seriji Passing Peru pa je zapisal, da se Ličnova serija sedmih črno-belih fotografij zavestno obrača stran od spektakularnosti in se osredotoča na intimne zgodbe vsakodnevnih družbenih situacij. Zelo izrazita in prepoznavna je avtorjeva osebna poetika, ki hkrati narekuje branje posamične fotografske podobe.

Člani letošnje mednarodne žirije so Metka Dariš, art direktorica revije Emzin, kurator Tevž Logar, fotografa Karel Cudlín in Harry Gruyaert ter zagrebška kuratorka in kritičarka Iva Prosoli.

Izbrane fotografije 2013