Slika z razstave Klaudije Poropat Osebna asistenca je naša eksistenca. Foto: SEM/Klaudija Poropat
Slika z razstave Klaudije Poropat Osebna asistenca je naša eksistenca. Foto: SEM/Klaudija Poropat
Sarah Elliot
Ena izmed fotografij Sarah Elliot, ki bo tudi spregovorila na temo Ženske v ospredju revolucije. Foto: SEM/Sarah Elliot

Kot pravijo organizatorji, želijo spodbuditi družbenoodgovorno uporabo fotografije kot orodja za zaščito in promocijo človekovih pravic ter za izražanje kritičnega pogleda na globalno-lokalna družbena dogajanja.

Festival, ki ga v sodelovanju s SPP Zavodom za promocijo fotografije in KUD-om Franceta Prešerna pripravlja Ekvilib Inštitut, bo ob 19. uri odprlo predavanje direktorja fotografije za Afriko pri tiskovni agenciji Associated Press Jeroma Delayja. Po predavanju bodo na ploščadi pred muzejem pripravili projekcijo multimedij in fotozgodb.

Festival bo do 1. junija ponudil še nekaj fotografskih razstav, med drugim bodo v četrtek odprli razstavo Klaudije Poropat Asistenca je naša eksistenca v in razstavo Sarah Elliot Ženske revolucije, ki si jo boste lahko ogledali v KUD-u Franceta Prešerna. Elliotova bo pred odprtjem spregovorila na temo Ženske v ospredju revolucije.

Pogovor, delavnica in ... še nove razstave
V ZRC-ju SAZU-ja bodo v petek spregovorili še o izzivih, priložnostih in možnostih dokumentarne in novinarske fotografije v Sloveniji ter razglasili zmagovalce natečaja Slovenija: Skozi objektiv človekovih pravic.

Zadnji dan se bo festival vnovič preselil v KUD Franceta Prešerna, kjer bo delavnica, naslovljena Pravice ali prav(lj)ice? - Uvod v ekonomske, socialne in kulturne pravice. Sledila bosta predavanje Ivone Truskan o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah ter pogovor z žiranti natečaja Fotografija in človekove pravice - Delayjem, Truskanovo, Elliotovo in Natašo Kuzmič z Urada varuha človekovih pravic.
Prvi Festival fotografije in človekovih pravic bo zaokrožila razglasitev zmagovalcev in odprtje razstave zmagovalnih fotografij natečaja Globalni svet: Skozi objektiv človekovih pravic.