Fotografija Gaza pripoveduje zgodbo Ebtishan Samuni, ki je med raketiranjem izgubila moža, očeta in več sorodnikov. Foto: Jure Eržen/Zavod za promocijo fotografije
Fotografija Gaza pripoveduje zgodbo Ebtishan Samuni, ki je med raketiranjem izgubila moža, očeta in več sorodnikov. Foto: Jure Eržen/Zavod za promocijo fotografije
Vdova
Laskavo nagrado za najboljšo reportažo leta si je prislužila zgodba Vdova, v kateri je le 16-letni Jošt Franko upodobil svojo babico. Foto: Jošt Franko/Zavod za promocijo fotografije

Zmagovalna fotografija leta in natečaja Slovenia press photo 2010 (SPP 2010) Jureta Eržena prikazuje Ebtishan Samuni (32) z enoletnim sinom Hummsom, na ruševinah njune hiše v mestu Gaza, ko je lani, med tritedenskim izraelskim raketiranjem izgubila moža, očeta in več sorodnikov.

Zmagovalna reportaža leta in natečaja SPP 2010 pa je fotografija Vdova. Avtor Jošt Franko je zapisal, da se je preteklo leto bolj ali manj (fotografsko) posvečal svoji babici. "Pogosto sem pri njej visel s fotoaparatom v roki in polnim žepom filmov ... Mogoče se mi je stvar na začetku zdela preveč osebna in prvotno nisem imel namena kjer koli objaviti 'reportaže'."

Novice, šport, narava in okolje, kultura in zabava, ljudje
Znane so tudi nagrajene fotografije v petih kategorijah, so sporočili iz Zavoda za promocijo fotografije. V kategoriji novic je žirija za najboljšo fotografijo izbrala delo Aleša Gregoriča. Fotograf si je zaslužil tudi častno omembo žirije. Za najboljšo reportažo v tej kategoriji pa so razglasili fotografijo Jureta Eržena.

V kategoriji športa je zmagala fotografija Jureta Kravanje, častne omembe žirije sta deležna Simon Plestenjak in Aleš Gregorič. Najboljša reportaža v kategoriji športa pa po oceni žirije predstavlja fotografija Tomaža Bevka.

Najboljša fotografija v kategoriji narava in okolje je delo Anžeta Petkovška, častna omemba žirije v tej kategoriji gre Alešu Gregoriču in Matjažu Ruštu, najboljša reportaža pa je fotografija Borisa Fariča.

Matjaž Krivic je prejemnik nagrade za fotografijo v kategoriji kultura in zabava. Častna omemba žirije v tej kategoriji je podeljena Alešu Gregoriču in Tadeju Žnidarčiču. Prejemnik nagrade za najboljšo reportažo pa je Aleš Bravničar.

V kategoriji ljudje je zmagal fotograf Domen Grögl. Častne omembe žirije sta deležna Luka Cjuha in Ciril Jazbec, najboljšo reportažo pa je naredil Tomaž Črnej.

Nagrajence so razglasili v Cankarjevem domu. Žirija je utemeljila izbor zmagovalnih fotografij. Žiriji je predsedoval Christopher Morris, fotograf in ustanovitelj agencije VII in glavni fotograf časopisa Time v Beli hiši.

Natečaj je potekal v sklopu festivala novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia press photo 2010. Zavod za promocijo fotografije, ki mu predseduje Matej Leskovšek, je prejel rekordnih prek 3.000 fotografij. Razstava nagrajenih del bo v Cankarjevem domu odprta do 18. marca.