Jeffrey Silverthorne: Iz serije 'Crossing Times'. Foto: Spletna stran festivala
Jeffrey Silverthorne: Iz serije 'Crossing Times'. Foto: Spletna stran festivala
Robert Jankuloski, Movement, 2009. Foto: Spletna stran festivala
Lee Miller: Avtoportret s trakom v laseh, 1932 (© Lee Miller Archives). Foto: Spletna stran festivala
Andrijana Pajović: Moja istorija, Nen i Brajan u krevetu, 2006. Del razstave Nova srbska fotografija (4. november – 1. december, Galerija Simulaker Novo mesto). Foto: Spletna stran festivala
Zsuzsanna Kemenesi, Lujza Ladybird, Sweet as Cherry, Fine like Wine, 2005. Del razstave Present Continuous - Sodobna fotografija iz Madžarske (11. november – 5. december, Galerija sodobne umetnosti Celje). Foto: Spletna stran festivala

Oktobra in novembra se bo po vsej Sloveniji s središčem v Ljubljani spet odvijal festival Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2010, ki bo predstavil vrsto fotografskih razstav in drugih spremljevalnih dogodkov. Prireditev, ki je bila v Ljubljani prvič organizirana leta 2005, se v letošnjem letu prvič predstavlja kot bienale. 5. festival avtorske fotografije se je z odprtjem osrednje skupinske razstave Tension Field/Razvojni tokovi v regiji začel v Mali galeriji Cankarjevega doma.

Novo spletno stran festivala, na kateri je podrobneje opisan program, najdete tukaj.
Letošnja izdaja festivala ponuja kar nekaj novosti. Prva je, kot omenjeno, spremenjen naziv festivala, ki se je doslej imenoval Mesec fotografije. Kot je na novinarski konferenci povedal direktor festivala Dejan Sluga, so se za novo ime odločili, ker je bolj prepoznavno in se "ne utaplja v različnih mesecih" dejavnosti, ki jih pripravljajo različne organizacije. Festival bodo odslej zaradi zagotavljanja kakovostne tuje produkcije pripravljali na dve leti, kot tretjo novost pa je Sluga omenil sekcije, po katerih so razdeljene razstave. Poimenovali so jih Povečevalnik, Izpostavljeno, Razpršeno in Retrospektiva.

Namen festivala je promocija, popularizacija in prezentacija fotografskega ustvarjanja – tako domačega kot mednarodnega – v širši javnosti, pri čemer dajejo poseben poudarek sodobni avtorski fotografiji kot integralnemu delu sodobne likovne umetnosti. Fotografija dobiva v polju sodobnih vizualnih praks zmeraj večjo veljavo, zato se večajo tudi razlike v dojemanju fotografskega medija. Festival poskuša v tem duhu podpirati predvsem izvirne in sodobne pristope, ki predpostavljajo avtorski ali umetniški princip ustvarjanja.

Poudarek na širši regiji srednje in jugovzhodne Evrope
Programski poudarek festivala je na predstavitvah fotografskega ustvarjanja iz širše regije srednje in jugovzhodne Evrope, prav tako pa so v program vključeni tudi predstavniki drugih lokalnih prizorišč, ki bodo imela v programu festivala posebno mesto. Med drugim bodo v Mestni galeriji 2 odprli razstavo danskih umetnic Trine Sondergaard in Gine Zacharias.

Uradni sedež in informativni center festivala bo nahajal v Cankarjevem domu, kjer se bo odvijala uradna razstava, osrednji spremljevalni program ter tudi sama otvoritev festivala. V partnerskih razstaviščih bodo predstavljene številne razstave in bogat spremljevalni program. Na letošnjem festivalu sodeluje več kot 20 partnerskih organizatorjev, od večjih javnih zavodov do manjših galerij, pobud in posameznikov, ki pripravljajo delčke programa za mesec in pol trajajoči festival.

Festival Fotonični trenutki – Mesec fotografije 2010 ima osrednjo skupinsko razstavo z nazivom Tension Field, ki raziskuje relevantne tendence na področju avtorske fotografije v regiji in s katero se tudi odpira festivalsko dogajanje v Cankarjevem domu. Festival ponuja številne projekte domačih in mednarodnih partnerjev, skupaj okrog trideset, posebej pa velja izpostaviti retrospektivno razstavo Lee Miller v Jakopičevi galeriji, pregled dela znanega ameriškega fotografa Jeffreya Silverthorna v galeriji Photon ter pregledne razstave madžarske, slovaške in srbske sodobne fotografije.

V okviru festivala bodo ponudili tudi precej samostojnih razstav slovenskih umetnikov. V Moderni galeriji Ljubljana je od 5. oktobra odprta razstava Gojmirja Antona Kosa, v galeriji Mikado bodo 26. oktobra odprli razstavo Marka Modica, 23. novembra pa še razstavo Antonia Živkoviča. Po različnih galerijah bodo razstavljali še Marko Lipuš, Tomaž Tomažin, Goran Bertok, Aljaž Velički, Dušan Merklin, Milan Pajk, Branko Lenart ter Marko Jamnik in Boštjan Perovšek.

Pogovori o sodobni fotografiji
V otvoritvenem tednu festivala bo v Cankarjevem domu potekal Forum – Pogovori o sodobni fotografiji z osrednjo temo razvoja fotografske ustvarjalnosti, od klubske do galerijske scene. Ta del Foruma bo namenjen predstavitvam udeležencev projekta Tension Field: kustosov, umetnikov, predstavnikov institucij, teoretikov in publicistov. Posebni poudarek Foruma – kar je sedaj že stalnica festivala – je usmerjen v predstavitve založnikov, pogovore s predstavniki založb in predstavitve njihovih revij in publikacij.

Festival se bo sklenil 24. novembra v galeriji Photon, kjer bo odprtju razstave Lipuša sledila podelitev nagrad. Letos bodo podelili dve nagradi, in sicer bo poleg fotografa nagrajen tudi kustos.