Foto:
Foto:

Težava ni v Dežmanu, on še vedno zagovarja prvi kip. Pritiski so s strani vlade in Ministrstva za kulturo. Kdo je tu glavni igralec, pa jaz ne vem.

Metod Frlic
Kip Jožeta Pučnika, druga različica

Frlic, ki se mu situacija zdi "grozno kaotična", je za MMC razkril nekaj zanimivosti iz ozadja "afere kip Jožeta Pučnika", ki bi moral biti del razstave Enotni v zmagi v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani. Po besedah kiparja naj bi bil glavni akter dogajanja premier Janez Janša (nato so, kot je znano, razstavo Enotni v zmagi z Gradu sicer umaknili, a to je spet druga zgodba), ki je že na odprtju razstave na Ljubljanskem gradu jasno pokazal, da mu kip ni všeč. Kiparju menda ni namenil niti besede, a se je z njim vsaj rokoval - v nasprotju s kulturnim ministrom Simonitijem, razkriva Frlic. "Nato je Janša pritisnil na ministra Simonitija, ta pa na Dežmana. Domine so padale," pravi Frlic.

Za komentar k izjavi kiparja Frlica smo zaprosili tudi kabinet predsednika vlade RS, na njihov odgovor še čakamo.

Prvi kip preveč "pretresljiv"
Že sam nastanek (prvega) kipa je bil zapleten. Najprej so kip iz Muzeja novejše zgodovine naročili, nato pa nadzirali delo (potem ko je kipar dobil zamisel za kip, se je sestal z direktorjem Muzeja Jožetom Dežmanom, ki je osnutek odobril); ko je bil postavljen, pa ni bilo po besedah kiparja "nič prav". Po umiku "nevšečnega" kipa se je Frlic nato vnovič sestal z Dežmanom in dogovorila sta se, da bo naredil novo različico kipa, manj "likovno". Prvi kip je namreč po mnenju kiparja javnost preveč čustveno pretresel - nekateri so bili zelo za, nekateri zelo proti. Frlic pa ob tem dodaja, da je bistvo portreta ravno to, da te ne pusti hladnega, ne pa da je pač izdelan "lep obraz".

Tudi drugi kip neustrezen
A vseeno je kipar privolil v bolj "umirjeno" in manj kreativno različico, ki je po njegovem mnenju s svežim pristopom kljub vsemu vnesla nekaj svežine v slovenski umetniški prostor. A spet so se pojavile težave in tudi ta kip ne ustreza (vladnim, ugiba Frlic) zahtevam. Najbolj nenavadno pri vsem skupaj pa se mu zdi to, da Pučnikov kip pred sedežem SDS-a ni toliko drugačen od te druge različice, je pa vladi očitno všeč. Kaj je torej moteče?

Frlica smo povprašali še: Kaj zdaj, se obeta novo naročilo? Odgovoril je, da novega naročila ne bo, a ga niti ne bi sprejel. Kar bodo naredili, pač bodo, pravi in dodaja, da je situacija "absurdna".

A. K.

Težava ni v Dežmanu, on še vedno zagovarja prvi kip. Pritiski so s strani vlade in Ministrstva za kulturo. Kdo je tu glavni igralec, pa jaz ne vem.

Metod Frlic