Willem de Kooning je bil nizozemsko-ameriški abstraktni ekspresionistični umetnik. V obdobju po 2. svetovni vojni je de Kooning slikal v slogu abstraktnega ekspresionizma ali akcijskega slikarstva. Foto:
Willem de Kooning je bil nizozemsko-ameriški abstraktni ekspresionistični umetnik. V obdobju po 2. svetovni vojni je de Kooning slikal v slogu abstraktnega ekspresionizma ali akcijskega slikarstva. Foto:
Willem de Kooning
1. Willem de Kooning (Izmenjava, 1955, olje na platnu, 200.7 cm × 175.3 cm). Ameriški investitor Kenneth C. Griffin jo je leta 2015 kupil za približno 300 milijonov dolarjev. Natančna cena za to delo ni znana, ker je Griffin v istem poslu kupil še Pollockovo Številko 17 A (glej točko 4) in skupaj odštel 500 milijonov dolarjev, a natančno razmerje med slikama ni znano. Foto: Wikipedia

Slike namerava konec letošnjega in na začetku prihodnjega leta dati na dražbo.

V zbirki tudi dela Paula Kleeja
Killen, ki vodi galerijo v newyorški soseski Chelsea, je za New York Post povedal, da meni, da je v omari naletel tudi na delo švicarsko-nemškega umetnika Paula Kleeja.

De Kooningove slike bi lahko dosegle zelo visoko ceno. Jeseni 2015 naj bi upravljavec hedge sklada Citadel Ken Griffin za de Kooningovo sliko iz leta 1955 z naslovom Izmenjava in za delo ameriškega umetnika Jacksona Pollocka odštel 500 milijonov dolarjev. Novembra 2016 pa je bilo de Kooningovo veliko platno iz 70. let 20. stoletja Brez naslova XXV na dražbi prodano za 66,3 milijona dolarjev.

Dvesto umetnin iz depozitne omare
Killen je vsebino depozitne omare v mestecu Ho-Ho-Kus kupil lani, potem ko se je temu odpovedala druga dražbena hiša. V njej je bilo dvesto umetnin iz studia leta 1986 preminulega konservatorja Orrina Rileyja in njegove partnerice Susanne Schnitzer, ki je leta 2009 umrla v prometni nesreči.

Od nakupa si ni veliko obetal, pravi Killen. "Iskreno povedano, je bilo vse, kar sem vedel, da se je nakupu odpovedala neka avkcijska hiša. Tako sem imel občutek, da gre za nakup ničvredne šare."

Izvrševalci oporoke so mislili, da gre za kopije
Ko pa je odprl omaro, je videl velike škatle z napisom de Kooning. Izvrševalci oporoke umrle Susanne Schnitzer so po Killenovih besedah menili, da gre pri de Kooningovih delih za kopije.

Slike niso podpisane. Ker se fundacija Willema de Kooninga s sedežem na Manhattnu ne ukvarja s potrjevanjem pristnosti umetnikovih del, se je Killen obrnil na strokovnjaka Lawrencea Castagno, ki je sodeloval z Rileyjem in de Kooningom ter njegovo ženo, slikarko Elaine de Kooning.

Castagna je povedal, da ne dvomi, da gre za de Kooningova dela. Povedal je še, da je na slikah izvedel le manjše posege, sicer pa bodo šla dela v prodajo v takšnem stanju, kot so bila najdena.

Reklama za dražbeno hišo
Killen meni, da bi lahko slike na dražbi dosegle ceno od 10.000 do deset milijonov dolarjev. "Vznemirjen sem. Če verjamete ali ne – ljudje se bodo sicer smejali, ko bodo to slišali – ne gre za denar. Predvsem si želim reklame za svojo avkcijsko hišo," je dodal.