Sredi 30 let 20. stoletja je bila Gasparijeva likovna upodobitev reproducirana na razglednici Slovenske narodne noše. Foto: Andrej Peunik / MGML
Sredi 30 let 20. stoletja je bila Gasparijeva likovna upodobitev reproducirana na razglednici Slovenske narodne noše. Foto: Andrej Peunik / MGML
Maksim Gaspari: Dekleta v narodni noši
Predsednik uprave BTC, d. d., Jože Mermal je v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana direktorju Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blažu Peršinu izročil Gasparijevo umetnino. Foto: Andrej Peunik / MGML

Likovno delo na papirju Dekleta v narodni noši se je pridružilo drugim delom zbirke Muzeja in galerij mesta Ljubljane, ki je začela nastajati že leta 1907. Tedaj je bila na pobudo župana Ivana Hribarja odkupljena prva slika. Istega leta, kot je bila zasnovana mestna zbirka, je Hinko Smrekar upodobil Maksima Gasparija kot slikarja. Tudi ta risba je bila kmalu odkupljena za zbirko.

Gasparijevo mesto v stalni zbirki
S tem so bili postavljeni temelji Mestnega muzeja Ljubljana. Ta je svoja vrata odprl s stalno razstavo leta 1937, od leta 2009 pa je sestavni del Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Mestna zbirka, zaupana Muzeju in galerijam mesta Ljubljane, hrani danes več Gasparijevih likovnih del, pa tudi uporabnih predmetov.

Med krajinami in vedutami velja omeniti motiv Pod gradom iz leta 1915, nunsko cerkev, grad Kodeljevo, med figuralnimi upodobitvami umetnikov avtoportret, med osebnimi predmeti pa njegovo sprehajalno palico.

Pričujoča likovna upodobitev je bila reproducirana na razglednici Slovenske narodne noše sredi 30. let preteklega stoletja. Delo je podjetje BTC odkupilo od Galerije 22, so sporočili iz MGML-ja.

Maksim Gaspari (1883-1980) je predstavnik slovenske likovne moderne. Izoblikoval se je pod vtisom secesije na Dunaju, kjer je bil med ustanovitelji umetniškega kluba Vesna. Zaslovel je kot slikar in ilustrator, v Ljubljani tudi kot portretist nekaterih vidnih meščanov. V Ljubljani je živel od leta 1911, kjer je deloval kot profesor risanja in nato kot restavrator Etnografskega muzeja.