Organizatorji razstavo označujejo kot protestno akcijo proti karikaturam preroka Mohameda, ki so bile objavljene v francoskem satiričnem tedniku Charlie Hebdo.
Organizatorji razstavo označujejo kot protestno akcijo proti karikaturam preroka Mohameda, ki so bile objavljene v francoskem satiričnem tedniku Charlie Hebdo. "Če je legitimno žaljenje našega preroka Mohameda, je prav tako legitimno na tak način obravnavati holokavst." Foto: EPA
false
Med drugim so v razpisu opozorili na dvojna merila zahodnega sveta, ki kot da ne priznava nobene omejitve pri svobodi izražanja, a ne dovoljuje premišljevanja holokavsta iz drugačne perspektive, poleg tega pa so izpostavili tudi, da jih skrbi za holokavste v Iraku, Siriji in Gazi. Foto: EPA

V kulturnem centru Sureh v Teheranu bodo danes odprli razstavo karikatur na temo holokavsta. Na ogled bo 150 karikatur 50 avtorjev.

Organizatorji razstavo označujejo kot protestno akcijo proti karikaturam preroka Mohameda, ki so bile objavljene v francoskem satiričnem tedniku Charlie Hebdo. "Če je legitimno žaljenje našega preroka Mohameda, je prav tako legitimno na tak način obravnavati holokavst," besede organizatorja razstave povzema nemška tiskovna agencija.

Karikature so zbirali že pred desetletjem
Razstava je nastala na podlagi tekmovanja oziroma razpisa za karikature na temo holokavsta z razpisanimi denarnimi nagradami do 12.000 dolarjev za najboljšo karikaturo. Najboljše satirične karikature na temo holokavsta pa so zbirali že leta 2006. Akcijo je takrat po poročanju Guardiana sprožil najbolj prodajani časopis v državi Hamšahiri kot odziv na objave karikatur preroka Mohameda na Danskem in z njo želel izpostaviti dvojna merila zahodnega sveta glede verske satire in svobode izražanja.

Tokratno tekmovanje je organizirala Hiša karikatur, izpostavljajo pa temo zanikanja holokavsta. Med drugim so v razpisu opozorili na dvojna merila zahodnega sveta, ki kot da ne priznava nobene omejitve pri svobodi izražanja, a ne dovoljuje premišljevanja holokavsta iz drugačne perspektive, poleg tega pa so izpostavili tudi, da jih skrbi za holokavste v Iraku, Siriji in Gazi.

Pri odpovedi razstave vprašanja o političnem vplivu
Podobno razstavo so v Teheranu načrtovali že pred časom, vendar je bila na hitro odpovedana, domnevno zato, ker naj bi nenadoma zbolel organizator. Tedaj so zaokrožile govorice, da naj bi iranske oblasti razstave ne želele v sklepni fazi pogajanj o usodi iranskega jedrskega programa, saj so se bale vzbujanja negativne pozornosti.

Nekdanji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je o smrti več milijonov Judov v času nacizma izrazil dvom in vse skupaj označil za pravljico. Njegov naslednik Hasan Rohani pa se je leta 2013 distanciral od tovrstnih izjav in holokavst označil za grenko zgodovinsko dejstvo, ki ga obsoja tudi Iran.

Razstava karikatur v Teheranu bo na ogled do 30. maja.