Marij Pregelj, Homer in muza pesništva, 1951. Foto: Moderna galerija Ljubljana
Marij Pregelj, Homer in muza pesništva, 1951. Foto: Moderna galerija Ljubljana

Postavljena je v sklopu povojnega modernizma na stalni razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi, na ogled bo vseh 25 ilustracij Iliade (1949-50) in 25 ilustracij Odiseje (1951). Vsak ep ima svojo uvodno ilustracijo s Homerjevo podobo, ostalih 24 pa sledi po 24 spevom iz obeh epov.

Razstava je nastala v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in z njeno podporo, je del programa mednarodnega simpozija o klasični filologiji Classics & Class: Teaching Greek and Latin Behind the Iron Curtain, ki ga organizirata Oddelek za klasično filologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Fakulteta Artes liberales Univerze v Varšavi.

V okviru omenjenega srečanja vabijo tudi na predavanje Jureta Mikuža Marij Pregelj in njegovih petdeset ilustracij Homerja (1949-1951) kot eno od izhodišč modernizma v slovenskem slikarstvu, ki bo v petek, 27. septembra, ob 20.00 v avditoriju Moderne galerije.

Avtor postavitve razstave je Marko Jenko, kustos Moderne galerije. Razstavo ilustracij bo spremljal bogat pedagoški program. Moderna galerija se ob tej priložnosti zahvaljuje Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, še zlasti Davidu Movrinu z Oddelka za klasično filologijo.

Iliada Marija Preglja
Iliada Marija Preglja