18. oktobra 2007 je minilo natanko 30 let od prvega koncerta Pankrtov na moščanski gimnaziji. Foto: RTV SLO
18. oktobra 2007 je minilo natanko 30 let od prvega koncerta Pankrtov na moščanski gimnaziji. Foto: RTV SLO
Pankrti s Perom Lovšinom na čelu so 30-letnico obstoja lani proslavili tudi z velikim koncertom v ljubljanski Hali Tivoli. Foto: RTV SLO

V tamkajšnji galeriji Forum je na ogled fotoretrospektiva Pankrti N'č se ne premakne - 30 let. Obiskovalci na razstavi lahko obujajo spomine ali šele odkrivajo utrinke z začetka punkgibanja v takratni Jugoslaviji, ki so ga v prvih vrstah ustvarjali prav ljubljanski Pankrti.

V Zagreb (in naprej) z nostalgijo in ponosom
"Zagreb je bil za nas najpomembnejše mesto, v katerem smo prodali največ plošč in imeli največ koncertov, ki so bili odlično obiskani," je po odprtju razstave povedal kitarist Pankrtov Bogo Pretnar. Dodal je, da je ob zagrebški razstavi nostalgičen in ponosen hkrati.

Razstava je na ogled ob 31. obletnici prvega koncerta Pankrtov na ljubljanski Gimnaziji Moste, ki se je zgodil 18. oktobra 1977. Pankrti so takrat pretrgali niti z dotedanjim razumevanjem popularne glasbe. Iz tega obdobja ni ohranjenega veliko gradiva, ker večine tedaj uveljavljenih fotografov ni zanimala tako radikalna in progresivna glasbena scena.

Retrospektiva sicer ponuja bogato zbirko fotografij, ki jih je ustvaril predvsem ljubiteljski fotograf Vojko Flegar. Na razstavi sodelujejo tudi številni drugi fotografi, med katerimi izstopata Janez Bogataj in Tone Stojko.

V galeriji Forum ni bilo dovolj prostora za predstavitev dokumentacije in predmetov, ki so jih sicer za ljubljansko razstavo prispevali člani Pankrtov, je povedal kustos in direktor galerije Photon Dejan Sluga. Ta je lani organiziral fotoretrospektivo Pankrtov v Ljubljani.

Sluga je še napovedal, da bodo do konca leta z razstavo N'č se ne premakne - 30 let gostovali še v Gradcu v Avstriji, naslednje leto pa verjetno tudi v Beogradu. Zagrebška razstava bo na ogled do konca septembra.