Črnomelj je bil med zadnjo svetovno vojno, leta 1944, pomembno središče na osvobojenem ozemlju, kjer so bili na zasedanju Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta postavljeni temelji, začetki slovenske državnosti. In kulture, saj so tam ustanovili tudi Slovensko narodno gledališče.

V kraju so dogodke iz leta 1944 obudili z novo stalno, sodobno, interaktivno in doživljajsko razstavo. Foto: Občina Črnomelj
V kraju so dogodke iz leta 1944 obudili z novo stalno, sodobno, interaktivno in doživljajsko razstavo. Foto: Občina Črnomelj

Črnomelj je kraj, ki ima bogato in malce pozabljeno polpreteklo zgodovino. Odvijala se je v stavbi sredi mesta, kjer je pred 77 leti zasedal Slovenski narodnoosvobodilni svet in so nastajali temelji slovenske državnosti. Današnji kulturni dom še ni doživel večje obnove.

"Trenutno smo v fazi, da čakamo restavratorski načrt, ki ga dela Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. To nalogo je naročilo ministrstvo za kulturo, ki je lastnik stavbe. Brez projekta celovite obnove se žal ne moremo ničesar lotiti," je dejala direktorica Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj Nada Žagar.

Domovina je "kul" in domovina je kultura
V letu, ko mineva 30 let od slovenske samostojnosti, so na zgodovinsko dediščino opozorili s stalno razstavo. Njen naslov Domovina je kul(tura) skriva besedno igro.

"Razstava je postavljena interaktivno, doživljajsko in animacijsko, da obiskovalca pritegne, še posebej pa mladega človeka, ker se nam je zdelo pomembno, da se sporočilo o pomembnosti domovine, domoljubja in pa sočasno kulture kot neke začetnice slovenske samobitnosti širi," pojasnjuje Nastasja Schweiger z Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj.

V Črnomlju zaživela razstava o 2. sv. vojni

Gledališka zgodovina in kostumi iz padal
Iz pozabe so obudili še en pomemben podatek: da je bilo v Črnomlju ustanovljeno Slovensko narodno gledališče.

Današnji kulturni dom še ni doživel večje obnove. Foto: ZIK Črnomelj/Facebook
Današnji kulturni dom še ni doživel večje obnove. Foto: ZIK Črnomelj/Facebook

"Mene je privlačil oder, mene so privlačili igralci, ki sem jih sčasoma pravzaprav vse poznala. Od Vladoše Šimčičeve do Galeta, predvsem pa sem bila očarana nad oblekami, ki so bile narejene iz padal. Ker takrat smo pač uporabljali edino to blago," razlaga upokojena profesorica iz Črnomlja Darka Čop.

V vloge se lahko v okviru nove postavitve vživijo tudi obiskovalci.
"Upam, da bo ta razstava naredila tudi to, da bomo postali bolj vidni, da se bodo ljudje te naše zgodovinske pomembnosti začeli bolj zavedati in da bomo lažje skrbeli za to našo pomembno zgodovinsko dediščino in jo nadgradili," je povedal župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek.