Vodje nekaterih muzejev v Benetkah, Torinu in Firencah so dejali, da je z njimi stik vzpostavila francoska stran, vendar jim niso želeli posoditi svojih najbolj znanih slik Leonarda, vključno z znamenitima stvaritvama Marijino oznanjenje in Razmerja človeškega telesa po Vitruviju. Kot je še povedala podsekretarka na italijanskem ministrstvu za kulturno dediščino Lucia Borgonzoni, so ustavili vse postopke, ministrstvo pa je zadeve vzelo v svoje roke. Foto: Wikipedia
Vodje nekaterih muzejev v Benetkah, Torinu in Firencah so dejali, da je z njimi stik vzpostavila francoska stran, vendar jim niso želeli posoditi svojih najbolj znanih slik Leonarda, vključno z znamenitima stvaritvama Marijino oznanjenje in Razmerja človeškega telesa po Vitruviju. Kot je še povedala podsekretarka na italijanskem ministrstvu za kulturno dediščino Lucia Borgonzoni, so ustavili vse postopke, ministrstvo pa je zadeve vzelo v svoje roke. Foto: Wikipedia
Mona Liza
"Kako bi lahko kak Italijan odobraval predajo teh Leonardovih del, ne da bi pričakoval, da se v jubilejnem letu razstavi nekaj enako pomembnega?" se je retorično vprašala podsekretarka. In še: "Leonardo je bil navsezadnje Italijan. Zakaj nam ne posojajo Mone Lize?" Foto: Reuters
Lucia Borgonzoni
"Seveda smo pripravljeni sesti za mizo, da bi razpravljali o seznamu želja Louvra, vendar v duhu vzajemnega spoštovanja, ki je v preteklih letih manjkalo," je še dejala Lucia Borgonzoni, ki prihaja iz vrst Lige. Foto: EPA

Kot je povedala podsekretarka na italijanskem ministrstvu za kulturno dediščino Lucia Borgonzoni za The Telegraph, namerava italijanska vlada preklicati že dogovorjeno posodo več pomembnih likovnih del iz italijanskih muzejev.

"Leonardo je bil navsezadnje Italijan"
"Ko sem se seznanila (s sporazumom), sem si mislila: To je eno največjih, najsramotnejših dejanj prejšnje vlade v povezavi s kulturno dediščino," je dejala podsekretarka, ki prihaja iz vrst Lige. "Kako bi lahko kak Italijan odobraval predajo teh Leonardovih del, ne da bi pričakoval, da se v jubilejnem letu razstavi nekaj enako pomembnega?" se je retorično vprašala Lucia Borgonzonio. In še: "Leonardo je bil navsezadnje Italijan. Zakaj nam ne posojajo Mone Lize?"

500-letnica smrti renesančnega genija
Obe državi se namreč pripravljata na poklon temu renesančnemu geniju, saj bo v prihodnjem letu minilo 500 let od njegove smrti.

Louvre je že večkrat zavrnil prošnje, da bi omogočili prikaz Mone Lize v Italiji. Strokovnjaki menijo, da je Leonardo začel ta znameniti portret ustvarjati na italijanskih tleh. Po njegovi selitvi v Francijo leta 1516 je platno kupila francoska kraljeva družina, po francoski revoluciji pa je ta končala v lasti francoske vlade.

Po navedbah italijanskega ministrstva za kulturno dediščino je dogovarjanje o potovanju Leonardovih del v Francijo potekalo po elektronski pošti med nekdanjimi italijanskimi predstavniki ministrstva za kulturo in vodstvom Louvra v letu 2017, ko je pariški muzej načrtoval zaznamovanje svoje obletnice.

Raphaelovo potovanje v obratni smeri
V Louvru pa naj bi se strinjali, da rimskemu muzeju kulturne dediščine Scuderi del Quirinale v zameno posodi neopredeljena dela renesančnega mojstra Raphaela za razstavo v letu 2020, ko bodo zaznamovali 500 let od njegove smrti. Kot še navaja The Telegraph, v Louvru niso želeli komentirati nastalega položaja.

Odkar je junija v Italiji na oblasti nova vlada, odnosi med Francijo in Italijo niso več cvetoči, predvsem gre za razhajanja glede vprašanja migracij.

Potem ko je jeseni Italija napovedala lastno serijo dogodkov v naslednjem letu ob obletnici Leonardove smrti, so torej na ministrstvu odkrili, da naj bi nekatera dragocena dela odpotovala v Francijo. Z ministrstva so zdaj sporočili, da je Louvre konec septembra poslal prošnjo neposredno rimski galeriji Borghese v Rimu za izposojo slike Leda z labodom, znane kopije Leonardovega dela, ki jo je ustvaril eden izmed njegovih učencev.

Ministrstvo je zadeve vzelo v svoje roke
Tudi vodje drugih muzejev v Benetkah, Torinu in Firencah so dejali, da je z njimi stik vzpostavila francoska stran, vendar jim niso želeli posoditi svojih najbolj znanih slik Leonarda, vključno z znamenitima stvaritvama Marijino oznanjenje in Razmerja človeškega telesa po Vitruviju.

Kot je še povedala podsekretarka Borgonzonijeva, so ustavili vse postopke, ministrstvo pa je zadeve vzelo v svoje roke. "Seveda smo pripravljeni sesti za mizo, da bi razpravljali o seznamu želja Louvra, vendar v duhu vzajemnega spoštovanja, ki je v preteklih letih manjkalo." Z ministrstva so sporočili še, da Italija razmišlja o tem, da bi posodili Leonardovo upodobitev mladenkine glave, naslovljeno La Scapigliata, torej olje na lesu iz leta 1508, ki ga hranijo v narodni galeriji v Parmi.