Izar Lunaček: Metamorphose antropomorphice. Foto: Strip.art.nica Buch
Izar Lunaček: Metamorphose antropomorphice. Foto: Strip.art.nica Buch

Svoje prvo naročilo za knjižno ilustracijo je Lunaček dobil pri 15 letih. Takrat so ga razglasili za pravo najstniško senzacijo; pozneje je objavljal v Slovenskih novicah, Stripburgerju, Delovi Sobotni prilogi in drugod. Pred kratkim je izdal strip Metamorphose antropomorphice - kriminalko o pomanjkljivo oblečenih italijanskih racah, ki ste jih nekateri že videli na zadnjih straneh Mladine.

Na tokratni razstavi v KUD-u Franceta Prešerna, ki jo je naslovil Babilon, bo Lunaček prikazal preplet različnih likovnih pristopov, načine obravnave preteklosti ter etično širino, hkrati pa predstavil dela iz dveh še vročih izdaj, Založenega raja in Metamorphose antropomorphice, ki ju sam opisuje kot "svoja najbolj različna projekta": eden je "resen, intelektualen, fetišističen in baročen, drugi pa klasično stripovsko šundovski".

Založeni raj je sicer tedenski strip, ki smo si ga lahko vsako nedeljo zjutraj prebrali na spletu (to je bil tudi prvi slovenski on-line strip!); dogajanje je postavljeno v svetopisemski paradiž pred padcem človeka.

Več o duhoviti plati krščanstva, ki jo išče v Založenem raju (in s katero se je ukvarjal tudi v svojem doktoratu), je Lunaček povedal na "vročem stolu sinočnje Poletne scene.

V stripovskem svetu Izarja Lunačka
V stripovskem svetu Izarja Lunačka