Fant pred skenerjem na World Expo Aichi na Japonskem leta 2005. Tu je v paviljonu Mitsui-Toshiba razstava ponujala možnost skeniranja obraza, ki se je nato pojavil kot animiran lik v risanki. Obiskovalci so se lahko gledali na velikem zaslonu. Foto: EPA
Fant pred skenerjem na World Expo Aichi na Japonskem leta 2005. Tu je v paviljonu Mitsui-Toshiba razstava ponujala možnost skeniranja obraza, ki se je nato pojavil kot animiran lik v risanki. Obiskovalci so se lahko gledali na velikem zaslonu. Foto: EPA
false
Umetnike so vedno privlačile nove tehnologije, pravi Tim Marlow, direktor londonske Kraljeve akademije umetnosti, kjer bo od septembra dalje stal skener, ki z visokoločljivostnimi fotografijami mapira obraz z več kotov in ustvari 3D-portret, tega pa se lahko tudi natisne s pomočjo 3D-tiskalnika in rezkalnega stroja. Foto: Reuters

"Sanje grških kiparjev v preteklosti so bile ustvariti realizem, ki seže izza subjektivne interpretacije," pravi ustanovni direktor fundacije Factum Adam Lowe, prepričan, da se temu idealu približujejo s posebnim skenerjem, poimenovan Veronica Chorographic Scanner, kot anagram latinske besede "vera" (resnica) in grške "icon" (podoba).
In čeprav današnja umetnost stremi k drugačnim idealom, bo skener zagotovo zanimiv za številne, je prepričan Lowe. "Večina ljudi se ne mara fotografirati, saj so prepričani, da na fotografijah niso videti tako, kot dejansko so. To je podobno, kot ko slišimo svoj glas na posnetku," pojasnjuje. Skener Veronica pa bo ljudem omogočil, da se vidijo takšni, kot resnično so. "To so portreti, ki se jih ni dotaknila človeška roka," dodaja Lowe in izpostavi objektivnost v takšnih 3D-portretih v primerjavi z umetniškim delom kiparja.


3D-digitalna skulptura posneta v štirih sekundah
Skener je fundacija razvila za zdravstvene namene, predvsem za postopke proti staranju, saj s skenerjem lahko napravimo neverjetno natančne posnetke "pred" in "po". Osem kamer mapira človeški obraz v hitrih sekvencah in samo v štirih sekundah se naredi 96 visokoločljivostnih fotografij z vsakega kota. Fotografije so nato procesirane v 3D-model. Zdravstvenega tveganja ni, pravi Lowe, vpliv na človeško telo je enak, kot če bi se oseba fotografirala 96-krat.


Skener ujame vsako poro

Večina 3D-tehnologije ima zelo nizko resolucijo, pri skenerju Veronica pa so dosegli izjemno natančnost in jasnost, tako da naprava ujame vsako poro. "Razen las, tu skener še vedno razvijamo in mislim, da smo blizu temu," pravi Lowe.

Obiskovalci bodo lahko sami preizkusili skener ali pa opazovali druge v procesu skeniranja in procesiranja podatkov, s seboj pa bodo odnesli elektronski dokument s svojim 3D-portretom.

Portretne skulpture v bronu, marmorju, lesu …
Na ogled bo tudi tiskanje in rezljanje v 3D-doprsne portrete. Kipi se na podlagi podatkov izdelajo s 3D-tiskalniki in CNC-stroji za rezkanje. Obiskovalci se bodo lahko odločili za izdelavo fizičnega doprsnega kipa v materialu po izbiri, med katerimi bodo na voljo bron, marmor in les.

Nad postavitvijo skenerja v galeriji je navdušen tudi umetniški direktor londonske Kraljeve akademije umetnosti. Umetnike so vedno privlačile nove tehnologije, pravi Tim Marlow, ki projekt opisuje kot vizionarski.