Pohlen je bil izšolan kipar, ukvarjal pa se je tudi s slikarstvom, predvsem lavirano risbo. Foto: Obalne galerije Piran
Pohlen je bil izšolan kipar, ukvarjal pa se je tudi s slikarstvom, predvsem lavirano risbo. Foto: Obalne galerije Piran
Pohlen je leta 1949 odkril znamenito fresko Mrtvaški ples v hrastoveljski cerkvi sv. Trojice.

Svojo umetniško zapuščino je Pohlen zapustil svoji hčerki Doris Pohlen Gobbo, ki ji je zaupal tudi svojo željo, ona pa se je ob strokovni pomoči Obalnih galerij Piran, koprske občine ter donatorjev lotila ustanovitve galerije. Galerija Jože Pohlen je prostore našla v središču Hrastovelj, kjer bo v dveh nadstropjih razstavljenih več kot 30 Pohlenovih kipov in slik.

Znamenito odkritje
Jože Pohlen je znan tudi po tem, da je leta 1949 odkril znamenite freske Mrtvaškega plesa v hrastoveljski cerkvi sv. Trojice. V neposredni biližini nove galerije pa stoji tudi Galerija Viktorja Snoja, prav tako tesno povezanega z Mrtvaškim plesom, kar bo po mnenju Pohlen Gobbove skupaj s freskami ponudilo eno zgodbo.

Eden izmed prvih "ljubljanskih kiparjev"
Pohlen (1926-2005) sodi med prve kiparje, ki so se izšolali na ljubljanski likovni akademiji. S svojim delom je pustil največji pečat v kiparstvu male plastike, ustvaril pa je tudi veliko monumentalnih realizacij. Med že znanimi kiparskimi deli, ki bodo na ogled v galeriji, bo tudi pet neznanih kipov iz žgane gline, ki jih je njegova hči odkrila pri pospravljanju očetovega ateljeja. Pohlen se je ukvarjal tudi s slikarstvom in kot svojo najljubšo tehniko prepoznal lavirana risbo. Od petdesetih let dalje je imel ob številnih skupinskih še 20 samostojnih razstav, prejel je tudi nagrado Prešernovega sklada.