Umetniška dela iz Vatikana, ki so na ogled v Tretjakovski galeriji v Moskvi, podpisujejo veliki umetniki, kot so Rafael, Caravaggio, Bellini, Guercino, Perugino, Poussin in Reni. Foto: EPA
Umetniška dela iz Vatikana, ki so na ogled v Tretjakovski galeriji v Moskvi, podpisujejo veliki umetniki, kot so Rafael, Caravaggio, Bellini, Guercino, Perugino, Poussin in Reni. Foto: EPA
Ikona Kristusa iz 12. stoletja
Med srednjeveškimi deli najbolj izstopa ikona Kristusa iz 12. stoletja. Gre za tabelno sliko, ki je - preden je postala del zbirke Vatikanskih muzejev - krasila eno izmed najstarejših cerkva v Rimu. Foto: AP
Papež Frančišek in Vladimir Putin
Ideja za razstavo zbirke umetnin Vatikanskih muzejev, ki je na ogled v Moskvi, se je porodila pred tremi leti, ko sta se sešla ruski predsednik Vladimir Putin in papež Frančišek. Foto: EPA
Umetnine iz Vatikana na ogled v Moskvi

V Vatikanu so še poudarili, da razstavljene stvaritve predstavljajo jagodni izbor njihovih zbirk. Razstavo 42 umetniških del so naslovili Večni Rim (Roma Aeterna), na ogled so tudi nekatera, ki jih do zdaj ni bilo še nikoli mogoče videti zunaj Vatikanskih muzejev, ki sodijo med največje in najbolj obiskane na svetu.

Razstavo je omogočila med drugim podpora umetniške, znanstvene in športne dobrodelne fundacije ruskega magnata Ališerja Usmanova, višine stroškov postavitve pa niso razkrili javnosti. "Za Vatikanske muzeje je pomenilo to veliko žrtvovanje, saj naše zbirke letno obišče šest milijonov ljudi. Prevzemamo polno odgovornost, saj to omogoča kulturno sodelovanje, skupno razumevanje in raziskovanje, ki se bo seveda nadaljevalo," je še povedal direktor Vatikanskih muzejev.

Ikona iz časa pred shizmo
Ikona Kristusa iz 12. stoletja najbolj izstopa med srednjeveškimi deli. Gre za tabelno sliko, ki je - preden je postala del zbirke Vatikanskih muzejev - krasila eno najstarejših cerkva v Rimu. "Ta ikona sledi tradiciji, ki je obstajala do shizme, do razcepitve krščanske cerkve na katoliško in pravoslavno," je o tej umetnini povedala Zelfira Tregulova, direktorica Tretjakovske galerije.

O sami postavitvi pa je direktorica galerije povedala, da so "zamisel, koncept razstave in utemeljen izbor umetnin bili razlog, da so se Vatikanski muzeji odzvali na našo prošnjo in nam posodili skoraj vse umetnine, za katere smo prosili".

Velikani likovne umetnosti
Med osrednjimi umetninami razstave je Snemanje s križa (1603-04) baročnega mojstra Caravaggia. Obdobje renesanse med drugim zastopa Rafaelova alegorična slika Vera in Karitas (1507), 17. stoletje pa Mučeništvo sv. Erazma Nicolasa Poussina (1628-1629). Na ogled so med drugim še dela Carla Crivellija, Pietra Perugina, Ercola de' Robertija in Paola Veronesa.

Usodni zmenek dveh veroizpovedi
Sama ideja za razstavo se je porodila pred tremi leti, ko sta se sešla ruski predsednik Vladimir Putin in papež Frančišek. Pravzaprav gre za vzajemni razstavni projekt, saj bo Rusija vrnila uslugo - za prihodnjo jesen je namreč napovedana razstava izbora Tretjakovske galerije v Vatikanu. Papež je po besedah direktorja Vatikanskih muzejev zelo vesel tovrstnega sodelovanja, saj gre po njegovem mnenju za znak prijateljstva med Katoliško in Pravoslavno cerkvijo.

Več o razstavi Večni Rim si lahko pogledate v prispevku moskovske dopisnice Vlaste Jeseničnik, Televizija Slovenija.

Umetnine iz Vatikana na ogled v Moskvi