Ruski predsednik vlade Dmitrij Medvedjev si je dragocene eksponate seveda lahko ogledal že pred uradnim odprtjem muzeja. Foto: Reuters
Ruski predsednik vlade Dmitrij Medvedjev si je dragocene eksponate seveda lahko ogledal že pred uradnim odprtjem muzeja. Foto: Reuters
Carska velikonočna jajca sodijo k ruskemu nacionalnemu bogastvu, ki je bilo v času oktobrske revolucije v Rusiji porazgubljeno po vsem svetu, izropan in razprodan tujim zbirateljem. Foto: EPA

Muzej, v katerem je razstavljenih več dragocenih izdelkov dvornega draguljarja ruskih carjev, Petra Carla Fabergeja (1846-1920), bo za javnost vrata odprl šele decembra.

Dediščina ruskih carjev
Vekselberg, ki po Forbesovi lestvici velja za četrtega najbogatejšega Rusa, je leta 2004 odkupil celotno zbirko ameriškega medijskega mogotca Malcolma Forbesa (1919-1990) in tako postal lastnik kar devetih jajc, izdelanih v Fabergejevi delavnici. Fabergejeva jajca so si namreč včasih za veliko noč med seboj podarjali člani carske družine.

Precizne mojstrovine
Poleg slavnih jajc je v muzeju predstavljena še vrsta drugih dragocenih izdelkov, od ikon do škatlic za tobak. V eni izmed vitrin pa je tudi jajce, ki ga je zadnji ruski car Nikolaj II. podaril svoji materi Mariji Fjodorovni, pa še tisto, ki je bilo izdelano v počastitev prve obletnice kronanja Nikolaja II. in ki v sebi skriva presenečenje - drobceno zlato kočijo. Spet v drugem jajcu se skrivata zlata kokoš in v tretjem rožni popek iz emajla.

Palača iz 18. stoletja, v kateri ima svoje prostore muzej, je nekdaj pripadala Ivanu Šuvalovu, ki je bil ljubljenec carice Elizabete Petrovne. V časih Sovjetske zveze so jo uporabljali za sprejem tujih delegacij.

Odprtje muzeja je po besedah ruskega ministra za kulturo Vladimirja Medinskega pomemben dogodek za Rusijo. Ob tem je poudaril, da je muzej v celoti financiran iz zasebnih sredstev.

Dvorni draguljar Peter Carl Faberge je izdelal vsega skupaj okrog 50 jajc. Družinska tradicija obdarovanja z njimi pa sega v leto 1885, ko je car Aleksander III. za veliko noč svoji ženi Mariji Fjodorovni podaril razkošno, z dragulji okrašeno jajce.

Vekselbergova zbirka velja za eno najdragocenejših na svetu, njena vrednost pa je ocenjena na 90 milijonov dolarjev (66,3 milijona evrov).