Sodobna umetnost Zahoda je, kot pravi avtor razstave, »v prehodnem stanju amorfne sprejemljivosti«. Foto: Nippon Club
Sodobna umetnost Zahoda je, kot pravi avtor razstave, »v prehodnem stanju amorfne sprejemljivosti«. Foto: Nippon Club

Na razstavi je predstavljen izbor najnovejših del generacije umetnikov, ki jih povezuje vpliv japonske kulture in umetnosti na njihov način izražanja.

Kustosa sta izbrala dela uveljavljenih umetnikov iz ZDA, Evrope in Japonske, ki jih je posredno ali neposredno, zavestno ali podzavestno spodbudila japonska umetnost. Med njimi so tudi slovenski umetniki - slikar Emil Memon, skupina IRWIN in kipar Tobias Putrih. Kot je zapisal Memon, je japonska umetnost tako integrirana v našo kulturno DNK, da umetniki uporabljajo reference, ne da bi se tega nujno tudi zavedali.

Stilizirane podobe Vzhoda so bile od nekdaj navdih
Že vsaj od 19. stoletja neposrednost, milina, čutnost in stilizirana podoba japonske grafike predstavljajo izziv zahodnjaškim umetnikom, ki iščejo svoj izraz v impresionizmu in nadaljnjih likovnih tokovih, kot so klasična evropska avantgarda, povojna ameriška umetnost pa do abstraktnega ekspresionizma, minimalizma, konceptualne in predstavne umetnosti ter popa.

Z deli so na razstavi zastopani Adler A.F., Colette Lumiere, Curtis Kulig, Memon, Hayley McCulloch, Hye Rim Lee, Iara Celeste Diaz, IRWIN, James Knight, Jarg Geismar, Konstance Patton, Mai Ueda, Micah Gaugh, Noritoši Hirakava, Paul Brainard, Pawel Wojtasik, Tobias Putrih, Wolfgang Staehle in Juko Sueta. Razstava bo na ogled do 6. marca, so sporočili iz Muzejev in galerije Mesta Ljubljane.