Ideja za kajak v obliki vagine, ki pa je v umetničini domovini obveljala za obsceno. Foto: Umetničina spletna stran
Ideja za kajak v obliki vagine, ki pa je v umetničini domovini obveljala za obsceno. Foto: Umetničina spletna stran
Umetnica je po lastnih besedah presenečena nad tem, kako šokirane odzive na svojo umetnost dobiva. Foto: Umetničina spletna stran

42-letna tokijska umetnica Megumi Igaraši, ki se sicer predstavlja z umetniškim imenom Rokudenašiko, je bila aretirana zaradi pošiljanja podatkov, na podlagi katerih bi se dalo ustvariti 3D-makete njene vagine. Podatke je poslala donatorjem, ki so prispevali denar za projekt, v okviru katerega bi s pomočjo 3D-tiskalnika ustvarila kajak v obliki vagine.

Čeprav Rokudenašiko - mimogrede, vzdevek v japonščini pomeni "malopridnico" - prej na Japonskem ni bila pretirano znana osebnost, pa je njena aretacija sprožila vsesplošno debato o upravičenosti japonskih zakonov v zvezi z obscenostjo; ti namreč prepovedujejo javno upodabljanje genitalij, ki so v medijih praviloma zamegljene. Zakon izvzema le umetnost animeja in mange. (So sami podatki sploh lahko obsceni, če ni naslovnik, denimo, iz njih ničesar natisnil?) Policija je v izjavi za tiskovno agencijo AFP potrdila, da je Megumi Igaraši "distribuirala podatke, s katerimi se da ustvariti obsceno obliko".

Dvojna merila
Umetnica na svoji strani sicer popisuje, da je po navdihu svojih genitalij v preteklosti s pomočjo silikonskega modela ustvarila že več umetnin; njeno poslanstvo je, tako pravi, da bi bile vagine "bolj vsakdanje in pop". "Vagina je v japonski družbi velik tabu ..., velja za nekaj obscenega, medtem ko so penisi pač del popkulture," opozarja. Na Japonskem, podobno kot drugod po svetu, denimo, obstajajo tudi vsakoletni festivali plodnosti, ki se vrtijo okrog ogromnih falusov.

Nekateri blogerji opozarjajo tudi na protislovnost države, ki ima tako stroge zakone glede obscenosti, obenem pa je šele čisto pred kratkim prepovedala posedovanje otroške pornografije.

Kakšna obscenost neki?
Japonski časopis Asahi poroča, da umetnica sama obtožbe obscenosti zavrača: "Ne morem se strinjati z oznako svojih podatkov kot obscenih. Vagina mi pomeni nekaj takega kot noga ali roka; na njej ni nič obscenega."