V beli barvi je vse. Večnost, čistost, bela je krog in je ničla ..., je na odprtju povedal Hranitelj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V beli barvi je vse. Večnost, čistost, bela je krog in je ničla ..., je na odprtju povedal Hranitelj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Narodni muzej se pretanjenemu estetu Hranitelju zdi domač kraj, skoraj tako kot njegova dnevna soba, zato se mu zdi, da tisto, kar dela, prav tako sodi v muzej, ker je tam doma. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Stvaritve priznanega hrvaškega kostumografa, ki že leta ustvarja v Sloveniji, so na ogled v prostorih Narodnega muzeja Slovenije. S postavitvijo, ki nosi preprost naslov Jesen, zima 2008/09, naj bi Hranitelj "več kot šokiral". Goste je v preddverju muzeja na odprtju pozdravila pevka Josipa Lisac, umetnikova dolgoletna prijateljica, in jih s pesmijo in nagovorom povabila k ogledu Alanovih skulptur. Nato pa je odhitela v Križanke, kjer je nastopila ta večer.
Križanci med ljudmi in žuželkami
Gre pravzaprav za obleke skulpture, ki so križanci med ljudmi in žuželkami, imajo številne tipalke, repe, perutnice, krila. Skratka vse vrste zoomorfnih podaljškov, ki Hranitelja že od nekdaj privlačijo in jih zato vključuje v svoje delo. Pri svojih zadnjih stvaritvah je kostumograf eksperimentiral s soljo, obleke pa je oblikoval tudi iz stekla, aluminija in blaga.
Postavitev Jesen, zima 2008/09 bo v Narodnemu muzeju na ogled do 25. oktobra. Po zaprtju razstave bodo Hraniteljeva dela do konca leta krasila izložbe ljubljanske blagovnice Maxi.

Ruski metulj v muzeju "končno doma"
Narodni muzej bo konec leta v studijsko zbirko uporabne umetnosti uvrstil Alanovo kreacijo Ruski metulj, kjer bo kot pomembna kulutrna dediščina v hrambi narodne ustanove dostopen javnosti. To pomeni, da ne bo spravljen v omari, ampak bo ves čas na razstavi, kar je največ, kar lahko doživi obleka. "Končno bo doma. Zame je to velika čast!" je ob odprtju jesensko-zimske razstave, kjer je kreacija Ruski metulj prav tako postavljena na ogled, povedal avtor.

Hranitelj je v 22 letih ustvaril kostume za kar 175 gledaliških predstav in 80 drugih dogodkov. Nazadnje je bilo mogoče njegova dela občudovati pred dvema letoma na postavitvi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru.

A. K.

Utrinke s Hraniteljeve razstave Jesen, zima 2008/09 si oglejte v fotogaleriji spodaj: