V Umetnostni galeriji Dubrovnik bo razstava Otok v duši na ogled do 10. avgusta. Foto: Umetnostna galerija Dubrovnik
V Umetnostni galeriji Dubrovnik bo razstava Otok v duši na ogled do 10. avgusta. Foto: Umetnostna galerija Dubrovnik
Ciuhov umetniški izraz vsebuje oblikovna in barvna doživetja Bližnjega in Daljnega vzhoda, Azije in Amerike ter Evrope, pri tem pa se noben element ne občuti kot tujek. Foto: Umetnostna galerija Dubrovnik

Razstava, ki bo na ogled do 10. avgusta, obsega Ciuhova dela vse od zgodnjih 60. let preteklega stoletja. Predstavlja Ciuhove virtuozne krokije, sijajne ritmizirane površine na pleksisteklu, dinamično artikulirane akrile na platnu in prefinjene kromatske nanose akvarela na papirju. Kot je v razstavnem katalogu še zapisal akademik Tonko Maroević, Ciuhov tehnični in izvedbeni razpon zaznamuje živahen temperament avtorjevega rokopisa in mojstrske kompozicijske rešitve v posameznem izbranem mediju.
Združevanje raznolikih elementov in svetovnih doživetij
Likovni kritik Zoran Kržišnik je zapisal, da Ciuhov umetniški izraz vsebuje oblikovna in barvna doživetja Bližnjega in Daljnega vzhoda, Azije in Amerike ter Evrope v razponu od zgodnje in pozne italijanske renesanse do španskega zlatega obdobja in morda še najmočneje strogega rituala Bizanca. Pri tem se noben element ne občuti kot tujek, ne deluje kot omejujoč ali celo nezdružljiv.
Ciuha, rojen v Trbovljah, se je po drugi svetovni vojni najprej vpisal na Filozofsko fakulteto, kjer se je posvetil študiju primerjalne književnosti, umetnostne zgodovine in arheologije. Leta 1946 se je vpisal na Akademijo za upodabljajočo umetnost v Ljubljani, kjer je po diplomi leta 1950 opravil še specialko za zidno slikarstvo pri Slavku Pengovu.
Ciuhova potovanja in raziskovanja
Že med študijem je obiskal Makedonijo, kjer je odkril svet monumentalnih fresk in bizantinskega izročila. Leta 1956 je odšel v Pariz, pozneje je študijsko potoval na Vzhod, v Burmo, kjer je raziskoval vzhodnjaško in budistično filozofijo ter duhovnost. Prepotoval je še Tajsko, Kambodžo, Indonezijo, Bangladeš in Indijo. Leta 1964 je potoval po Južni Ameriki, nato se je podal še v ZDA in Mehiko. Svoja doživetja s potovanj je popisal v knjigah Potovanje v deveto deželo, Okameneli smehljaj in Pogovori s tišino.
Med številnimi kraji mu je bil najljubši Pariz, kamor se je vedno znova vračal in se v 80. letih minulega stoletja tja tudi preselil. V francoski prestolnici se je srečal s pesnikom in likovnim kritikom Alainom Bosquetom, ki mu je odprl širšo pot na pariško likovno prizorišče.
Ciuha, ki je član Grupe 69, ustvarja na več načinov in vedno preizkuša nove tehnike. Slika na platno, papir in pleksisteklo ter ustvarja akvarele, grafiko, freske, tapiserije in mozaike, ukvarja pa se tudi s scenografijo, kostumografijo in likovno zasnovo lutk.
Del Ciuhove biografije zajema tudi pedagoška dejavnost. Med letoma 1974 in 1978 je vodil seminar za svobodno slikarstvo na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu, bil je gostujoči predavatelj na Zahodni michiganski univerzi, dve leti je poučeval grafiko na mednarodni grafični šoli v Benetkah, predaval je tudi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.