Poleg razstave bodo v Tokiu organizirali tudi simpozij o Jožetu Plečniku. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Poleg razstave bodo v Tokiu organizirali tudi simpozij o Jožetu Plečniku. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Jože Plečnik (1872-1957): Arhitekt v Ljubljani, Pragi in na Dunaju
Jože Plečnik oziroma predstavitev njegovega opusa je od lani, ko smo praznovali 50-letnico arhitektove smrti, prepotovala že več držav. Foto: MMC RTV SLO/P. B.

Čeprav so razstavo Jože Plečnik, slovenski arhitekt na Dunaju v Pragi in Ljubljani komaj odprli, je že jasno, da je zanimanje za spoznavanje Plečnika v luči velikih arhitektov, kot so Tadao Ando, Fumihiko Maki ali Kenzo Tange, veliko. Japonci namreč arhitekturi že tradicionalno posvečajo veliko pozornosti, zato se pričakuje dober obisk razstave, ki sta jo zasnovala poznavalec Plečnika in generalni direktor Direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Damjan Prelovšek in arhitektka Eva Prelovšek.



Češki film predstavi 'dragega mojstra'
Razstavo bodo sredi junija pospremili s simpozijem o Plečniku. Slovenski in avstrijski arhitekti bodo tedaj japonsko strokovno javnost seznanili s posebnostmi Plečnikove arhitekture. Te bodo tudi osrednja tema filmskega večera o Jožetu Plečniku, ki bo na sporedu 5. junija, ko bo predvajan češki film o Plečniku Dear Master. Pri organizaciji tega dogodka sodeluje tudi veleposlaništvo Republike Češke.