"Od samega začetka človeške zgodovine smo vesolje uporabljali kot mogočno platno, na katerega je bilo mogoče projicirati naš skupni družbeni in kulturni imaginarij. To je osrednjega pomena za mitologije civilizacij po vsem svetu ter za konceptualno podstat sodobne umetnosti in književnosti, kjer v enaki meri nastajajo tako utopije kot distopije," so zapisali v KSEVT-u. Foto: RTV SLO

Kaj se zgodi, ko se za nekaj trenutkov otresemo gravitacije? Odgovor na to vprašanje so umetniki iskali med več kot dveletnem raziskovanju znanstvenih konceptov težnosti.

"Naše vesolje se širi, vedno znova se je izkazalo kot skrivnostno in nespoznavno ter tako ustvarjalo področje možnosti in zmožnosti, ki se razširjajo tako daleč, kot je pripravljen iti naš um," so med drugim ob razstavi zapisali v KSEVT-u.

Tako Ale de la Puente, Arcángelo Constantini, Fabiola Torres-Alzaga, Gilberto Esparza, Iván Puig, Juan José Díaz Infante, Marcela Armas, Miguel Alcubierre, Nahum in Tania Candiani s svojim projektom Predmet gravitacije (La Gravedad de los Asuntos) pravzaprav raziskujejo predvsem temeljna načela človeškega. Vsi na Zemlji smo povezani s silo, ki leži onkraj vsakršnega razumevanja, ne pa tudi onkraj naših življenj, pravijo.

Razstava Predmet gravitacije v KSEVT-u je na ogled do 3. januarja 2016.

Več v spodnjem prispevku Matije Mastnaka, TV Slovenija.

Ksevt - razstava in simpozij
Ksevt - razstava in simpozij