Večino umetnin so v Italijo odnesli leta 1940. Foto: RTV SLO
Večino umetnin so v Italijo odnesli leta 1940. Foto: RTV SLO
O umetninah so pripravili več razprav. Foto: RTV SLO
Umetnine bodo na ogled v muzeju Revoltella.

Delo, ki ga je izdala piranska območna enota zavoda, predstavlja problematiko vrnitve umetnin iz omenjenih obalnih mest. Te so bile leta 1940 in tudi pozneje iz obmejnih krajev z oblastnim ukrepom umaknjene dlje v Italijo in so do danes tam tudi ostale. Avtorica Sonja Ana Hoyer v njem opisuje potek in posledice njihovega umika, njihovo varstvo po depojih v Italiji in trud slovenske spomeniškovarstvene in muzejske stroke za njihovo evidentiranje ter prizadevanja stroke za njihovo vrnitev.

Bralci knjige bodo lahko uvodne zapise - enega je prispeval minister za kulturo Vasko Simoniti, tri pa urednik knjige Jože Hočevar - brali v slovenščini, italijanščini in angleščini.

Tudi pregled odnesenih del
V delu je avtorica želela zbrati tudi najbolj popoln pregled odnesenih del, v katerega je vključila raznovrstne podatke o umetninah (ohranjeno stanje, restavriranje). Pri svojem delu se je Hoyerjeva predvsem opirala na sezname, ki so začeli nastajati takoj po drugi svetovni vojni, in na lastne ugotovitve ob ogledu umetnin.

Sicer je v delu mogoče prebrati še razprave Prizadevanja oblasti za vrnitev v Italiji ostale kulturne dediščine Salvatora Žitka in si ogledati likovno prilogo ter dokumente, ki jih je zbrala Neva Štemberger.

Zadžane umetnine tudi na ogled
V muzeju Revoltella v Trstu pa so na dan izida knjige odprli razstavo Histria - restavrirana dela od Paola Veneziana do Tiepola, ki predstavlja ravno te umetnine. Na razstavi v muzeju Revoltella je predstavljenih 21 restavriranih del, ki so nastala od sredine 14. do sredine 18. stoletja.

Dela so bila odnesena iz piranskih cerkva sv. Jurija, sv. Štefana in Marije Tolažnice, iz koprskega Pokrajinskega muzeja, piranske občinske palače in nekdanje piranske bolnišnice, organizatorji razstave pa so dodali še štiri platna iz koprskega samostana sv. Ane.