Rodinovi Meščani Calaisa. Foto: Wikipedia
Rodinovi Meščani Calaisa. Foto: Wikipedia
Moore
Moorov Pokončni motiv. Foto: Wikipedia

S predstavitvijo 35 Rodinovih (1840-1917) in 60 Moorovih (1898-1986) kipov na Moorovem posestvu v Perry Greenu, 45 kilometrov severovzhodno od Londona, želijo organizatorji, Sklad Henryja Moora, opozoriti na nekatere stične točke v delih obeh umetnikov.

Posestvo je Mooru več kot 40 let predstavljalo dom in studio. Več kot 60 kipov, skice obeh umetnikov, pa tudi nekaj osebnih predmetov, je mogoče videti tudi v Moorovi galeriji. Postavitev vključuje tudi obsežen izbor risb obeh umetnikov.

To bo prvič, da bo v Veliki Britaniji na ogled toliko Rodinovih del. Med drugim bo mogoče videti njegova kipa Adam in Veliki torzo krakajočega moškega. Med Moorovimi deli velja omeniti Sedečo žensko, Obok in Pokončni motiv.

Oba kiparja je zanimal predvsem človek
Kot je ob razstavi dejala kustosinja Anita Feldman, vodja zbirk Fundacije Henryja Moora, je ena ključnih tem postavitve odnos med figuro in krajino. "Tako Moora kot Rodina odlikuje temeljni humanizem, ki ga je na sprehodu po vrtovih nemogoče zgrešiti," je dodala. Moorova edina hči Mary pa je povedala, da je želela predstaviti ne le podobnosti, temveč tudi razlike med umetnikoma.

Razstavo, ki bo na ogled do 27. oktobra, so pripravili v sodelovanju z Rodinovim muzejem v Parizu, ki je za to priložnost posodil nekaj pomembnih umetnikovih del. Dela sta posodila tudi londonski Muzej Victoria in Albert in Muzej Fitzwilliam v Cambridgeu.