Robotska instalacija Billa Vorna. Foto: Bill Vorn
Robotska instalacija Billa Vorna. Foto: Bill Vorn
Pogled
Magija vzajemnega pogleda, delo Marine Abramovič. Foto: Maxim Lubimov

Umetniška dela, ki si jih je mogoče ogledati do 15. decembra v Multimedijskem centru Kibla v Mariboru in v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, so nastala s pomočjo najnovejših tehnologij: robotike, informacijske tehnologije, biomedicine in nanotehnologije. Umetniki si skoznje prizadevajo razkriti izvor sodobnega tehnološkega mita o neomejenem razvoju in ekonomski širitvi.

A znanost in tehnologija nista le orodji za doseganje ciljev; "nasprotno, avtonomija tehnoloških sistemov in njihovo aktivno prodiranje v vse sfere človeškega življenja nam dovoljuje, da opredelimo tehnologijo kot samo-namerno ontološko entiteto, ki ima vedno večjo vlogo pri razmejitvi človeškega razvoja," so zapisali na spletni strani Evropske prestolnice kulture. Tehnologija tako nikakor ni nedolžna "igračka", temveč predstavlja samosvoj svet, ki vpliva na človekov razvoj in njegovo identiteto.

30 umetnikov iz enajstih držav
Kurator razstave je Dmitrij Bulatov, umetnik, novomedijski teoretik in kustos Nacionalnega centra za sodobno umetnost iz Kaliningrada v Rusiji.

Na razstavi sodelujejo umetniki Marina Abramović ter Suzanne Dikker in Matthias Oostrik, Bill Vorn, Stelarc, James Auger in Jimmy Loizeau, Leo Peschta, Seiko Mikami, David Bowen, Tuur Van Balen, Stefan Doepner in Lars Vaupel, The Tissue Culture & Art Project: Oron Catts in Ionat Zurr, Floris Kaayk, Kuda begut sobaki, Andy Gracie, Brandon Ballengee, Louis-Philippe Demers, Ursula Damm, Guy Ben-Ary in Kirsten Hudson, Boredomresearch: Vicky Isley in Paul Smith, Arthur Elsenaar, Remko Scha ter slovenski umetnici Polona Tratnik in Maja Smrekar.

Umetnik, ki si je dal vgraditi tretje uho
Prihaja Soft control
Umetnik, ki si je dal vgraditi tretje uho
Prihaja Soft control