Tulipani so Koonsov priljubljeni motiv: na fotografiji je različica, ki jo je leta 2012 razstavljal v Baslu. Foto: Reuters
Tulipani so Koonsov priljubljeni motiv: na fotografiji je različica, ki jo je leta 2012 razstavljal v Baslu. Foto: Reuters
Za zdaj še virtualna predstavitev kipa, ki bo naslednje leto dobil prostor v Parizu. Foto: Jeff Koons
Ameriški 'kralj kiča' Jeff Koons je na sodobnem umetniškem prizorišču "izbruhnil" v osemdesetih. Njegova umetnost navdih črpa iz sveta, iz ameriške kulture in potrošniške družbe; "prilastil" si je že vse - od jumbo plakatov do sesalnikov, stripovskih junakov in plastičnih igrač. Foto: Ruters

Ena največjih skulptur iz delavnice Jeffa Koonsa - dobrih deset metrov visok in osem metrov širok Šopek tulipanov (Bouquet of Tulips) je zavestna aluzija na roko, v kateri baklo drži Kip svobode. Kip iz brona, jekla in aluminija trenutno izdelujejo v Nemčiji, stalen prostor v francoski prestolnici - pred Muzejem moderne umetnosti - pa bo dobil naslednje leto.

"Vedro" cvetje za pogled v prihodnost
"Upam, da bo umetnina ljudem spremenila življenje,"
je Koons ne ravno skromno pripomnil v New Yorku. "Upam, da bo Šopek tulipanov lahko izrazil duha prihodnosti, optimizma, radosti daritve, iskanje nečesa večjega onkraj sebe." Umetnik, ki je navdih poiskal pri upodobitvah cvetja Fragonarda, Picassa in drugih, je tulipane izbral zaradi njihove "vedrosti". Družine žrtev terorističnih napadov bi rad vzpodbudil, da nadaljujejo svoja življenja, pravi.

Ameriška veleposlanica v Parizu je za New York Times povedala, da je že dalj časa razmišljala o darilu, ki bi ga ZDA lahko Franciji ponudile "v duhu solidarnosti" po lanskih terorističnih napadih. Državo sta najprej doletela napada na uredništvo revije Charlie Hebdo in košer supermarket, nato pa še novembrski niz napadov, ki je terjal 130 življenj. "Upam, da bo ta neverjetna skulptura pritegnila obiskovalce v Pariz," je Hartleyjeva poudarila na tiskovni konferenci, s katero so napovedali donacijo. Priliv turizma v Pariz je po tej seriji tragedij seveda močno upadel.

Pariška županja Anne Hidalgo je na isti tiskovni konferenci napovedala, da bo Šopek tulipanov ljudem prenesel optimistično sporočilo v nemirnih časih. "Mladim moramo dopovedati, da svet jutrišnjega dne ne bo slabši, kot je današnji."

Hartleyjeva se je na Koonsa obrnila na predlog Jerryja Speyerja, predsednika odbora Muzeja moderne umetnosti v New Yorku in zbiratelja Koonsovih del. "Vem, kako zelo ima rad Francijo, obenem pa je najprominentnejši ameriški umetnik," je veleposlanica povedala o svoji izbiri.

Magnet za premožne zbiratelje
Jeff Koons, ki ga gotovo poznate vsaj po slavnih skulpturah v živali oblikovanih balonov, je eden največjih zaslužkarjev na umetniškem prizorišču in obenem ena od osebnosti, ki najbolj delijo mnenja javnosti. Njegova dela so lastnike menjala že za več milijonov dolarjev, za Šopek tulipanov pa ne bo sprejel plačila. Tri in pol milijone dolarjev, kolikor stane izdelava, zbirajo s pomočjo zasebnih donacij na naslov fundacije Fonds Pour Paris.

Pravzaprav imajo tudi Francozi do Američana deljena mnenja. Ko je umetnik leta 2008 razstavljal v Versaillesu, so številni francoski kritiki vili roke nad "vdorom poosebljenja kiča v sveti kraj". Čez šest let, ko je muzej Pompidou gostil veliko retrospektivo njegovih del, se je časnik Le Figaro kar v naslovu spraševal, ali gre za ustvarjalca ali vsiljivca.