Ena izmed slik projekta Urbanistan. Foto: Arhiv Matjaža Krivica
Ena izmed slik projekta Urbanistan. Foto: Arhiv Matjaža Krivica
Krivic je dobitnik številnih mednarodnih priznanj. Foto: Arhiv Matjaža Krivica

Na panojih, postavljenih na ljubljanskem Krakovskem nasipu v Trnovem, je do 9. septembra na ogled razstava Krivičevih portretov z naslovom Anonimni prijatelji. "Upam, da se bo kateri od obrazov, ki zre v vas iz mojih fotografij, dotaknil tudi vas," je ob razstavi zapisal avtor. Postavitev je del projekta Urbanistan, ki je do 1. septembra na ogled na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem.

"Želim si širiti navdih, ki so ga ta življenja in zgodbe imela na moje življenje," je med drugim še povedal fotograf.

Zgodba z druge strani
Poročevalec s kriznih žarišč Boštjan Videmšek je o projektu zapisal, da gre za zgodbo z druge strani: "Zgodba o tihi glasnosti na obrobju popolnega eksistencialnega, religioznega, ekonomskega in geopolitičnega kaosa. Zgodba, ki govori o nezlomljivosti duha in večnem iskanju navdiha, ki omogoča preživetje. Je zgodba o posameznikih in družbenih skupinah, ki jedro bivanja kljub hrupu in vsesplošni urbani tesnobi iščejo v drugačnem prostoru in v drugačnem času."

Videmšek je dodal, da je Urbanistan tudi zgodba o preživetju preživetja skozi igro, molitev, tradicijo, rituale, popotovanje, druženje in predvsem posebno svetlobo, ki jo tako dobro vidi in posname avtor razstave. "Urbanistan je mesto, ki nudi počitek od mesta. Katerega koli," je sklenil.

Ob razstavi še humanitarna akcija
Ob razstavi poteka tudi humanitarna akcija zbiranja sredstev za delovanje šole za sirote v bližini mesta Dege v vzhodnem Tibetu.

Matjaž Krivic slovi predvsem po panoramskih fotografijah in fotografijah s socialno tematiko iz ekonomsko revnih predelov sveta, ki pa so bogati s tradicijo. Od leta 2000 sodeluje s fotografsko agencijo Sipa Press, nedavno pa se je pridružil tudi priznani svetovni fotografski agenciji Getty Images. Je dobitnik številnih mednarodnih priznanj in nagrad, med drugimi nagrade Royal Geographical Society za fotografa leta 2002 in 2003.