Ajeve bronaste glave bodo na Dunaju na ogled do 20. novembra. Foto: Eurocommpr
Ajeve bronaste glave bodo na Dunaju na ogled do 20. novembra. Foto: Eurocommpr
Aj Vejvej
Uradnega odprtja razstave se bo 13. julija udeležil tudi umetnik. Foto: Reuters

Ducat velikih bronastih glav, ki so bile razstavljene že na različnih koncih sveta, bodo v avstrijski prestolnici na ogled do 20. novembra. Mesto pa bo obiskal tudi umetnik sam, ko se bo 13. julija v dunajskem muzeju sodobne umetnosti 21er Haus udeležil uradnega odprtja razstave.

Umetniško instalacijo Krog živali je Aj sestavil iz 12 velikih bronastih živali, ki jih je postavil na trimetrske stebre. Vsaka glava tehta približno 500 kilogramov. Gre za ikonografsko reinterpretacijo 12 znamenj zodiaka, ki so krasila nekdanjo letno kraljevo rezidenco v Pekingu. V 18. stoletju sta jih kot del fontane z vodno uro zasnovala evropska jezuita, ki sta služila na dvoru dinastije Čing. Leta 1860 so palačo in vrtove palače uničile francoske in britanske čete, glave pa so zaplenili.

Ajeve živali v mnogo večjih dimenzijah opozarjajo na problematiko vojnega plenjenja in repatriacije ter odpirajo vprašanje odnosa umetnega in kopij do izvirnikov. Z instalacijo je Aj v preteklih letih sporočilo posredoval že v Kanadi, ZDA in Veliki Britaniji.

Z izkustvom svobode je posameznik močnejši od države
Ajevi umetniški projekti so izrazito konceptualni, njihovo sporočilo je vedno jasno in neposredno, dobro ve, kaj želi s svojo umetnostjo povedati. "Če nimamo svobode govora, je vsako življenje živelo zaman," je prepričan umetnik, ki je zaradi svoje neposrednosti in glasnosti že leta trn v peti kitajskim oblastem. Leta 2011 so ga aretirali med eno večjih akcij oblasti proti oporečnikom in aktivistom v zadnjih letih, ki jo je spodbudil strah zaradi širitve Jasminove revolucije iz arabskega sveta. Oblasti so molčale o lokaciji, kjer je Aj zaprt, za razlog aretacije pa so navajale gospodarski kriminal. V priporu so zadržali 81 dni, nato pa mu naložili hišni pripor in mu za več let odvzeli potni list.

"Svoboda je čudna stvar. Ko jo enkrat doživimo, ostane z nami in nam je nihče ne more vzeti. Posameznik je s tem izkustvom lahko močnejši od države," je nekoč dejal umetnik.