Slovenski kulturni ataše Marko Štucin in umetnica Ksenija Čerče na odprtju razstave na veleposlaništvu RS v Berlinu. Razstava bo odprta od 30. novembra do konca letošnjega leta. Foto: Veleposlaništvo RS v Berlinu
Slovenski kulturni ataše Marko Štucin in umetnica Ksenija Čerče na odprtju razstave na veleposlaništvu RS v Berlinu. Razstava bo odprta od 30. novembra do konca letošnjega leta. Foto: Veleposlaništvo RS v Berlinu
Ksenija Čerče, Marko Štucin
Umetniška dela v dialogu med vidnostjo in nevidnostjo vsebujejo procese, ki jih lahko primerjamo z body-artom, videom ali fotografijo. Foto: Veleposlaništvo RS v Berlinu

Ksenijo Čerče je predstavil direktor največjega berlinskega umetniškega sejma Preview Berlin Kristian Jarmuschek, ki je poudaril, da Ksenija Čerče velja za vsestransko umetnico, ki ima pri nemškem občinstvu velik potencial. Likovna razstava je požela tudi veliko zanimanja med berlinskimi galeristi.
Dve izmed razstavljenih del sta bili že predstavljeni na pregledni razstavi slovenske moderne umetnosti, ki jo je organizirala Evropska centralna banka v Frankfurtu med junijem in septembrom lani, preostala dela pa je umetnica in docentka na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ustvarila v zadnjem letu v Sloveniji in v Berlinu, kjer ima tudi atelje.
Simultanost prostorov
Kot so sporočili z veleposlaništva RS v Berlinu, osrednjo strukturo razstavljenih slik označujejo plasti, ki nagovarjajo opazovalca s topološkimi sredstvi, množico realnosti in večplastnim prostorom. Po besedah umetnice slika lahko združi različne prostore v enega in tako ustvarja simultanost in prisotnost. Zavedanje opazovalca, da je vsebina umetniškega dela samo del resnice, bistvo umetniških del razkriva predvsem skozi njihovo latentnost.
Med likovnostjo, zvokom, fotografijo in videom
Umetniška dela v dialogu med vidnostjo in nevidnostjo vsebujejo procese, ki jih lahko primerjamo z body-artom, videom ali fotografijo, kar ustreza ključnim zanimanjem umetnice, ki neprestano raziskuje številne medije, med drugim zvok, fotografijo in video. Nastajanje razstavljenih del je umetnica dokumentirala tudi s pomočjo fotografij, ki so razstavljene ob njenih delih.
Ksenija Čerče je diplomirala in magistrirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2003 je prejela Fulbrightovo štipendijo za izpopolnjevanje v Združenih državah Amerike, kjer je magistrirala iz videa in sound-arta na kolidžu Purchase College, ki spada pod univerzo State University of New York. Ustvarja tako na področju slikarstva kot na področju zvočne in videoumetnosti, kjer je njeno delo usmerjeno k raziskovanju elementarnih tem – fenomenologiji materialnosti, doživljanju razmerij med vizualnim in slušnim zaznavanjem ter predvsem značaju večplastne soodvisnosti medijev, v katerih se porajajo. Zaposlena je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani kot docentka na področju slikarstva.