Zamisel, da bi rojstni dan Franceta Prešerna proslavili z dnevom odprtih vrat, se je ministrstvu za kulturo porodila ob 200-letnici pesnikovega rojstva. Foto: MMC RTV SLO
Zamisel, da bi rojstni dan Franceta Prešerna proslavili z dnevom odprtih vrat, se je ministrstvu za kulturo porodila ob 200-letnici pesnikovega rojstva. Foto: MMC RTV SLO
209-obletnica Prešernovega rojstva bo znova ponudila brezplačen vstop v skorajda vse kulturne ustanove. Foto: MMC RTV SLO
Arhiv RS vabi na dopoldanske projekcije izbora slovenskih filmov od začetkov v letu 1905, ki bo v avli arhiva. Foto: MMC RTV SLO
V NUK-u bo predstavitev prenovljenega portala Digitalne knjižnice Slovenije, prav tako pa boste vračali knjige brez zamudnine. Foto: RTV SLO
Zmago Jeraj
V kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev bodo odprli razstavo Zmaga Jeraja, ki je leta 2009 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Foto: www.galeriart.net
V Mestnem muzeju Idrija bodo zvečer odprli gostujočo razstavo Leteči človek - Stanko Bloudek (1890-1959). Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
V vseh Kolosejevih dvoranah si boste lahko brezplačno ogledali film Slovenka. Foto: FSF
Ta veseli dan kulture v Vrbi in drugod po Sloveniji

V Ljubljani je v Narodni galeriji avtor Matej Klemenčič predstavil razstavo Robbov vodnjak, zgodba mestnega simbola, ki jo bodo odprli 8. februarja. Ob tem vabijo še na brezplačen ogled razstav in otroške delavnice.

Moderna galerija je v prenovljenih prostorih vabila na ogled razstave Zoran Mušič v javnih in zasebnih zbirkah v Sloveniji. Zvečer je obiskovalce po galeriji popeljala avtorica razstave Breda Ilich Klančnik. V Mednarodnem grafičnem likovnem centru je mogoče videti razstavo Drugačni Štefan Galič, najmlajši pa so lahko ustvarjali na likovno-grafični delavnici.

V arhivu izbor najstarejših slovenskih filmov
V Slovenskem šolskem muzeju so odprli razstavo Inovacija najde pot, ki opozarja na zgodovinski razvoj inovacij v šoli. Arhiv RS-a vabi na dopoldanske projekcije izbora slovenskih filmov od začetkov v letu 1905, ki je bila v avli arhiva.

V NUK-u vračanje knjig brez zamudnine
Uporabniki Narodne in univerzitetne knjižnice so lahko 3. decembra knjige vračali brez plačila zamudnine. Sicer pa je bila v sejni sobi dopoldne in popoldne predstavitev prenovljenega portala Digitalne knjižnice Slovenije. Popoldne so podelili Trubarjeva priznanja, ki jih NUK podeljuje posameznikom ali pravnim osebam za pomembne prispevke k ohranjanju pisne kulturne dediščine. Priznanja so letos prejeli ne prejmejo Nataša Golob, Rozina Švent in France Pibernik. Zvečer so v razstavni dvorani odprli razstavo J. V. Valvasor - Slovenec po domovini, Evropejec po duhu.

Pestro tudi na ljubljanskih odrih
Pestro je bilo tudi na ljubljanskih odrih. V SNG Drama Ljubljana je bila na velikem odru predstava Draga Jančarja Niha ura tiha v režiji Eduarda Milerja, na malem odru pa Moč navade Thomasa Bernharda v režiji Janusza Kice. V Slovenskem mladinskem gledališču so pripravili predstavo Sarah Kane Sla (Crave) v režiji Vita Tauferja, v Mestnem gledališču ljubljanskem pa avtorski projekt Gregorja Čušina Hagada.

Mini teater je povabil na večer Velika imena slovenskega igralstva - mojstri umetniške besede, na katerem so prejemniki najvišjih igralskih nagrad, kot so Borštnikov prstan, Prešernova nagrada, Severjeva nagrada in druge, mlademu občinstvu prebirali literaturo za mlade. Za obiskovalce je bil sicer Mini teater odprt tudi čez dan, ko si je bilo mogoče ogledati prostore gledališča in galerijo vizualnih umetnosti.

V Kranju tudi Jerajeva razstava
Ljubitelji gledališča v Kranju bodo lahko v Prešernovem gledališču videli predstavo Vinka Möderndorferja Dan za umret, v Galeriji Prešernovih nagrajencev pa bodo odprli razstavo Zmaga Jeraja, ki je leta 2009 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.
Prešernova domača vas
V Vrbi je potekala urica poezije s Prešernovim nagrajencem, pesnikom, dramatikom in prevajalcem Milanom Jesihom. Jesih je bil za svoje delo že večkrat nagrajen; je namreč prejemnik Veronikine in Prešernove nagrade ter dvakratni prejemnik Jenkove nagrade, minuli teden pa je bil tudi izvoljen za novega predsednika Društva slovenskih pisateljev. Z njim se je opoldne pogovarjal Jaka Košir.

V Mariboru risba, razprodaja publikacij in Netopir
Živahno je bilo tudi v Mariboru. Umetnostna galerija Maribor je pripravila na javno vodstvo po razstavi Risba na Slovenskem II, 1940-2000, poleg tega pa tudi razprodajo publikacij UGM-ja. Ljubitelje gledališča SNG Maribor je povabilo k ogledu celotnega gledališča, tako odrov kot delavnic, za zvečer pa napovedujejo opereto Netopir Johanna Straussa ml. in Pravljico o carju Saltanu.

V Muzeju novejše zgodovine Celje so odprli razstavo Osvetlitev perspektive, Slovensko ljudsko gledališče Celje pa je pripravilo predstavo Bridget O'Connor Zastave, ki jo je zrežiral Matjaž Latin in ki bo premierno izvedena drevi.

Treba je omeniti tudi novomeški Anton podbevšek Teater, ki je na ta dan postregel celo s premiero, 10 min vzhodno, projekt, v katerem se pet koreografov in režiserji iz Hrvaške, Madžarske, Romunije in Slovenije - geografskega območja, ki sta ga do pred dobrim desetletjem zaznamovala železna zavesa in socializem - v desetih minutah (vsak) spopada s svojim in kolektivnim dojemanjem časa.

V Idriji čipke in Stanko Bloudek
V Mestnem muzeju Idrija je bila predstavitev projekta digitalizacije katalogov čipk, ki jih hranijo v muzeju, zvečer so odprli gostujočo razstavo Leteči človek - Stanko Bloudek (1890-1959). Razstavo je ob 50. obletnici smrti kunstruktorja, izumitelja in vsestranskega delavca Bloudka pripravil Tehniški muzej Slovenije.

V Tolminskem muzeju so odprli arheološko razstavo Jerovca in železna doba na Šentviški planoti. Najdišče je pomembno, saj je eno izmed dveh raziskanih grobišč na Šentviški planoti in hkrati edino, katerega najdbe hranijo v slovenskih muzejih.

V Kopru Stkana preteklost
Tudi Koper 3. decembra ni ostal brez prireditev. V Pokrajinskem muzeju Koper so odprli prenovljeno stalno etnološko razstavo Stkana preteklost, ki prikazuje ročno pridelavo tekstilnih surovin prek vseh tehničnih postopkov obdelave do končnega izdelka blaga in oblačil. Razstava zajema čas od 15. do 20. stoletja. V Gledališču Koper pa so pripravili dan odprtih vrat za osnovnošolce, ki je bil namenjen spoznavanju gledališča in gledaliških poklicev. Mladi obiskovalci so se lahko pod vodstvom Samante Kobal preizkusili tudi v igralskih improvizacijah.

V Koloseju zastonj ogled Slovenke
Veriga kinematografov Kolosej je rojstni dan Franceta Prešerna počastila tako, da bo ponudila brezplačen ogled filma Slovenka režiserja Damjana Kozoleta v Ljubljani, Kranju, Mariboru in Kopru.

Dan odprtih vrat deveto leto
Zamisel, da bi rojstni dan Franceta Prešerna proslavili z dnevom odprtih vrat, se je ministrstvu za kulturo porodila ob 200-letnici pesnikovega rojstva. V nekaj letih je prerasla v najbolj množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji.

Ta veseli dan kulture v Vrbi in drugod po Sloveniji